01 dec

Samen stralen en liedjes zingen bij opening nieuwe recreatiezaal voor mensen met een beperking. Kom op dat podium en grijp die microfoon!

Wat is dat toch mooi zo samen zingen met elkaar. Een groot feest de opening van de nieuwe recreatiezaal. Ja, de toon was snel gezet. Iedereen zingt direct mee met “Wij zijn twee vrienden”, “Oh, wat ben je mooi “ “Ik neem je mee” en “Tulpen uit Amsterdam”.

Samen liedjes zingen en samen stralen met De Oranje Man

 

Toen ik de mooie nieuwe ruimte binnenkwam zag ik gelijk dat het goed was. Mooie houten vloer en deuren, frisse zaal ja er was rust in de ruimte. Ik zette mijn gitaar en installatie klaar en al een kwartier voor het zou beginnen stroomden de eerste bezoekers binnen. Dag mijnheer, wat zie je er mooi uit in je oranje pak. Al snel babbelden we er vrolijk op los. Houden jullie van zingen? Ja! Kennen jullie ook veel liedjes? Ja.!! Nou dat wil ik wel dan wel eens even zien, kijken of je deze ook kent. Ik speelde alleen nog maar de eerste tonen van “Breng eens een zonnetje” en direct zong Agnita enthousiast mee. Ook de andere liedjes “Kleine café aan de haven” “Het is een nacht” en ja natuurlijk durfde zij straks op het podium komen om mee te zingen. Prachtig vind ik dat zo van te voren beetje kennis maken, beetje kletsen en verhalen horen wat er allemaal zo omgaat in de mensen. Is voor mij ook direct aftasten wat hun belevingswereld is.

Langzamerhand stroomde de zaal vol. Alle soorten niveaus van gewoon pratend tot je alleen heel indringend aankijkend. Hele volzinnen tot alleen wat kreten uitstoten en van swingend tot rolstoel. Het maakt allemaal niet uit. We gaan beginnen. Ik liet het Wilhelmus horen. Wie weet wat dit is? Ja natuurlijk “het Wilhelmus”. Ok en weten jullie hoe ik heet? Wilhelmus. Haha ja,ja dat zal wel “Wilhelmus van Oranje”
Of het nou waar is of niet, het maakte niets uit de toon was gezet en de avond vloog voorbij. De een na de ander kwam al snel naar het podium om de microfoon te pakken en mee te zingen. Niemand maakt zich druk of het nou mooi klinkt of vals, of je alleen het refrein maar kent nee gewoon lekker samen zingen met alle cliënten en begeleiding. Ik speelde gitaar, ondersteunde waar nodig de teksten en zij waren zelf de sterren van de avond en genoten van het applaus.

Na vele liedjes een korte pauze en liep ik langs alle tafeltjes. Ik hoorde mooie verhalen. Wij zijn verloofd. Ja met Henk hier. Kijk maar onze ringen. Al 2 jaar samen en ontmoet tijdens de soos. Helemaal stralend en trots. Een andere jongen voelt zich zo vrij om de gitaar te pakken en een liedje te gaan spelen. Krijg zelfs aanwijzingen hoe ik “Kom van dat dak af” in F kan spelen. Wat goed en prachtig! Wil je ook op het podium straks meespelen? Nee dat is nou weer net iets te veel van het goede. Verder diverse verzoeknummers om straks op het podium te mogen meedoen zoals “In de maneschijn” & “Hoofd, schouder knie en teen”

We gaan weer verder. Zo mooi al die verschillende niveaus. Iemand komt naar podium om ook de microfoon te pakken om mee te zingen maar kan niet zo goed uitleggen wat. Ik schat in dat zij een kinderliedje wel leuk zal vinden en noem “Op een grote paddenstoel?” Ja helemaal goed en samen gaan we vervolgens los op het podium en de hele zaal van jong tot oud doet mee. “Deze vuist op deze vuist”, “in de maneschijn” en zo gaat het door. Een jongen had in de pauze aangegeven graag met zijn begeleidster te zingen en dus kom maar op het podium “En ineens zag ik je lopen en ik dacht Hoe hoe hoe” Net zoals er vele soorten beperking zijn, zo zijn er zo vele liedjes die voorbij komen. Van “Sophietje” tot Elvis rock ’n roll. Van “Daar bij de waterkant” tot “Dans je de hele nacht met mij” & “Rosanne”

Het was een prachtavond. Naderhand nog even na gekletst met de activiteitenbegeleiding. Wat opviel was hoe snel ze al naar het podium liepen om die microfoon te pakken of zoals die jongen de gitaar. Als ze zich zo vrij voelen dan is het goed. Ook die man die hele avond kreten uitstootte had het helemaal naar zijn zin want hij bleef verder heerlijk rustig zitten en dat is dus een teken dat hij het naar zijn zin heeft want anders loopt hij de hele tijd onrustig rond. Vind het altijd fijn om dit soort dingen achteraf te horen want ik weet dat natuurlijk ook allemaal niet. Probeer goed op de lichaamstaal en ogen te letten om zo af te stemmen wat wel/niet binnenkomt.
Ik heb zelf ook enorm genoten van deze feestavond! Zo fijn als het weer lukt er met z’n allen samen iets moois van te maken.

Ik verruil mijn Oranje pak weer voor een spijkerbroek, ruim mijn spullen op en rij voldaan naar huis. Samen liedjes zingen is samen stralen! Vanavond was dat zeker weer het geval.

Hoor graag jullie ervaringen, waar op te letten, je favoriete meezingnummer of gewoon iets moois dat je wilt delen naar aanleiding van deze blog.

Graag tot ziens!
Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

zie ook blog: https://www.de-oranje-man.nl/uncategorized/zo-graag-samen-op-de-foto-en-toch-een-wanhopig-vertrokken-gezicht-oranjefeest-dagcentrum-mensen-met-een-beperking/

zie infopagina: https://www.de-oranje-man.nl/liedjeszanger/liedjeszanger-instellingen/

One thought on “Samen stralen en liedjes zingen bij opening nieuwe recreatiezaal voor mensen met een beperking. Kom op dat podium en grijp die microfoon!

 1. Woensdagavond 30 april hadden we een optreden van de Oranjeman.
  Al voor 19.00 uur kwamen de eerste cliënten binnen.
  Samen met de Oranjeman werd er al besproken welke nummers er gezongen zouden gaan worden en wie er mee wilde zingen op het podium.
  Tijdens de avond bleek hier genoeg animo voor te zijn en het podium was ook steeds gevuld met cliënten.
  Vol enthousiasme zong de Oranjeman verschillende Nederlandse liedjes en kinderliedjes.
  De cliënten zongen uit volle borst mee en iedereen had het naar zijn zin.
  We kunnen terug kijken op een gezellige, muzikale avond.

  Oranjeman bedankt voor de leuke avond.

  Ipse de Bruggen Zwammerdam
  Afke van Greuningen
  Afdeling recreatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.