13 jun

Is dat nou hard werken die liedjes uitkiezen? Prokkel Optreden – Samen zingen met ouderen & mensen met beperking.

muziek en samen zingen kent geen beperking - De Oranje ManJa, ik kan je vertellen dat is een behoorlijk uitdaging!

Jaarlijkse Prokkelweek.
Prokkels zijn prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder een beperking. Ik draag dit een zeer warm hart toe en in dit kader verzorg ik als zanger gratis diverse optredens.

Deze keer voor cliënten van een zorginstelling en de ouderen uit een naastgelegen verzorgingstehuis. Lees deze zin nu nog eens een keer en probeer dan eens voor te stellen hoe dat eruit ziet?

Ik kom bij heel veel zorginstellingen en het begrip beperking kent zoveel variaties. Van heel laag volkomen afhankelijk tot heel hoog niveau en vrijwel zelfstandig.
Ouderen uit een verzorgingstehuis ook hier heel veel variatie. Van dementerend tot nog helemaal bij en alles daar tussen in.

Afstemmen repertoire
Ik heb wel een basislijst met liedjes maar bepaal altijd pas ter plekke wat ik nu ga spelen en het zo goed mogelijk af te stemmen op het aanwezige publiek. “Laat me” kan bijvoorbeeld afhankelijk van het publiek de ene keer zorgen voor een laaiend enthousiaste zaal terwijl je het een ander keer zo snel mogelijk afbreekt.
Ik ben graag ruim van te voren aanwezig om zo alvast de sfeer te proeven en alvast een inschatting te maken wat gepast zal zijn om te spelen.

Een enorme zaal met wat ik later hoorde van een begeleidster – niet de zogenaamde “knuffel beperkten” want daar wordt al zo veel voor georganiseerd maar speciaal juist voor de wat meer aandacht vragende groep, veel in rolstoel, lastiger aanspreekbaar en wat moeilijker direct te begrijpen.

Hoe ga ik de brug slaan tussen deze beide groepen en het contact maken?
Vol enthousiasme van start met “Breng eens een zonnetje’ en “Daar bij de waterkant” om daarna speciaal een klap-meedoeliedje te doen “Als je blij bent klap je heel hard in je handen, aya jippie jeeh”. Bij elk liedje probeer ik zo goed mogelijk de reacties te peilen en hier bij het vervolg rekening mee te houden. Ik voelde en zag direct dit wordt een behoorlijke uitdaging. Niet te kinderachtig voor de ouderen en genoeg afwisseling en enthousiasme voor de andere groep. Veel vragen stellen en ook zo er bij te betrekken.

Wie is er jarig vandaag of net geweest?
Ik neem altijd paar bosjes oranje rozen mee om uit te delen en er is altijd wel iemand jarig. Ook vandaag natuurlijk en “Lang zal hij leven” is zo heerlijk universeel en werd dan ook door iedereen uit volle borst meegezongen.

Muziekdoosje
Even helemaal stil. Een klein muziekdoosje. Normaal niet hoorbaar maar op de klankkast van de gitaar ineens een heel mooi fragiel geluid. Wie raadt welk liedje dit is? De een na ander herkende het en zo kwam een steeds grotere groep op gang met “Tulpen uit Amsterdam” prachtig moment om daarna met de hele zaal verder te zingen.

De zaal was echt een uitdaging.
Niet heel toegankelijk. Ik kom heel graag naar de mensen toe om zo voor veel meer contact en betrokkenheid te zorgen. Door de enorme zaal en volgepakt ook met rolstoelen moest ik af en toe echt een weg banen. Velen klampen je ook aan dus dat hou je ook in je achterhoofd. In de pauze sprak ik 1 van de begeleidsters helemaal achteraan. Zij vertelde juist bewust hier te zijn gaan zitten omdat haar groep nogal snel overprikkelt raakt. Dus helemaal fijn dat er niet continu meeklapliedjes etc . zijn maar ook heerlijk afgewisseld met rustige liedjes van vroeger.

Een hele gevarieerde middag.
Samen dansen op “Foxy Foxtrot”, een oudere dame als Elvis met “Blue Suede Shoes” & “Kom van dat dak af” Een groepje op het podium die voor iedereen “In de maneschijn” en “hoofd schouders knie en teen” opvoerde, “Ouwe Taaie” voor de oudste dame van 99 en de hele zaal rond met “O wat ben je mooi!”

Na al die drukte speelde ik nog heel zachtjes “Mag ik dan bij jou” en de hele zaal was muisstil. Dat vond ik heel ontroerend.

De uitdaging van de Prokkel
Met of zonder beperking, ieder op zijn eigen niveau samen dansen, samen zingen & contact maken.
Je ziet mensen opleven en genieten, begeleiding enthousiast meedoen een echt “Samenzijn”, het was heerlijk en de ouderen werden uitgenodigd om vaker eens langs te komen!

Muziek & samen zingen kent geen @Beperking @Prokkel Klik om te Tweeten

Ja, het was een behoorlijke uitdaging en ik ben zo blij als het gelukt met liedjes het contact te maken. Ik heb genoten! Wat heb ik toch een mooi beroep!

Toen ik alles aan opruimen was kwam een jongen van de instelling: Mijnheer, Bent u op tv geweest? Vraag het niet zomaar want ik heb u gezien. “Man bijt hond.” Zal het niet verder vertellen anders wil iedereen een handtekening! Ha ha, dat klopt en wat leuk is alweer paar jaar geleden. Toen ik spullen aan inladen was hoorde ik buiten “ Ja die mijnheer is op TV geweest en dat heb ik gezien ….”

Graag tot ziens! Wilhelmus – De Oranje Man

Welk liedje is voor jou eigenlijk wel bij elke situatie gepast en kun je wel altijd horen? Laat het hieronder weten!

5 thoughts on “Is dat nou hard werken die liedjes uitkiezen? Prokkel Optreden – Samen zingen met ouderen & mensen met beperking.

 1. Hallo Wilhelmus.

  Ik, Juul, speel ook vaak in bejaarden centra of voor een alzheimer café in Hoogeveen en moet zeggen dat dit altijd weer een ontzettend leuke ervaring is.
  Al is het maar die hele oude mevrouw die na afloop naar mij toe komt lopen ( krukkelen zeg maar….. ) en een euro op mij n keyboard legt. Daar kun ie oe nog wat van koopn zegt ze en et was heule mooi mien jong.
  Dan kan je dag niet meer stuk.
  Ik treed op met accordeon en of keyboard en heb een hele verzameling oude liedjes die variëren van Marina, Sofietje, Kom van dat dak af , daar bij die molen, de klompendans, het zwien van oom Harm enz enz.
  En het pikante liedje van Geesien van Jan Slagter gaat er altijd in onder het heel herkenbare gniffel en geooohhh met een glimlach……
  En wie er ook zit, bij de tiroler hozhacker bubn komt iedereen los.
  Jou verhaal is dus heel herkenbaar voor mij en ik hoop dit nog een paar jaar te kunnen doen. Succes met jouw optredens.

  Groeten
  Juul

 2. 8 juni jongstleden een spetterend optreden van De Oranje Man, Wilhelmus bij ASVZ/Lingebolder samen met ‘onze buren’ van Rivas een prikkelende ontmoeting georganiseerd. Wilhelmus heeft de mooiste liedjes gezongen, herkenbaar en uitnodigend om mee te doen. Muziek verbind en alle verschillen vallen weg! Mooi en ontroerend… Margreet Stam, teamleider bij de ASVZ.

 3. Beste Wilhelmus.
  Het was een bijzonder mooie en fijne middag en iedereen genoot met volle teugen. Prachtig hoe deze twee doelgroepen samen feest vierde door jouw liedjes en presentatie.
  Erg attent ook die bosjes bloemen die je uitdeelde.
  Zeker iets wat voor herhaling vatbaar is!

  Gaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *