13 sep

Wat is jouw vakantieliedje en waar is jouw vakantiegevoel gebleven? 3 Tips!


Heb jij genoten van je vakantie?
Ik hoop het voor je! Wij in ieder geval zeker!
Heerlijk 3,5 week samen met mijn vriendin Charlie dwars door Italië op de fiets. Een kleine 1000 km met tentje voor- en de fietstassen achterop. Het leven lijkt dan zo heerlijk simpel. Gewoon per dag kijken hoe ver we fietsen en waar we dan uitkomen. Een minicamping of als dat er niet is via booking.com ergens een leuk last-minute appartementje of pension.

Pittig & Prachtig
Het was pittig (regelmatig stijgingen van 20%) en prachtig. Zo min mogelijk social media en slechts 1 x per dag mail. Als het echt niet anders kan, kort hierop reageren. Verder je hoofd op nul als de bergen zo stijl zijn dat je al je aandacht nodig hebt om die trappers rond te krijgen.
Heel veel buiten in de natuur en de waan van alledag op afstand. Het gaat echt goed met ons als we opmerken dat we gewoon minutenlang naar de mieren zitten te kijken. We lunchen op een bergrots en zien de mieren in allerlei patronen er vandoor gaan met de broodkruimels die we hebben laten vallen. Dat je daar ineens de rust en oog voor hebt. Wauw!!!

De tijd vliegt!
Tijd vliegt voorbij ook in/nu na de vakantie. Deze maand 17 optredens en alweer zoveel mooie ontmoetingen. Maar hoe hou je dat vakantiegevoel nou nog een beetje vast en verlies je je niet snel weer in de drukte van alledag?
Ik heb daar eens goed over nagedacht. Ik merk dat er een vast patroon te herkennen is in hoe ik jaarlijks toch regelmatig nog even dat vakantiegevoel weet op te roepen.
Hier 3 Tips hoe ik dat doe.

TIP 1: Zoek 1 liedje dat speciaal is voor deze vakantie!
Wij staan op het station van Bologna met onze fietsen op het perron en wachten op de trein die ons terugbrengt naar Nederland. Ik luister naar “Bouna Sera, Senorina” Ik zoek de tekst op en luister heel bewust nog een paar keer en kijk goed in het rond. Thuis pak ik mijn gitaar en zoek de akkoorden uit en leer het liedje uit mijn hoofd. Elke keer als ik nu het liedje speel vertel ik kort iets over onze fietsvakantie en als ik het ergens hoor zie ik onszelf daar weer staan en denk terug aan die mooie tijd.

TIP 2: Koop een speciaal kledingstuk/souvenir
In Italië is het erg warm en dus heb ik daar 2 hele mooie linnen overhemden gekocht. Heerlijk om luchtig mee rond te lopen. Gisteren draag ik dit prachtige groene linnen overhemd tijdens onze familiedag en zie onszelf weer flaneren door de middeleeuwse Italiaanse stadjes. Ook als ik het nu schrijf verschijnt er vanzelf weer een grote glimlach, alleen al bij de gedachte.

TIP 3: Foto op je desktop
Op het openingsscherm van de computer staat een prachtige foto met weids uitzicht van onze vorige fietsvakantie op Corsica. Alleen al die aanblik doet mij even wegdromen en zie ik ons weer dit schitterende eiland fietsend verkennen

Kort gezegd gaat het er dus om je herinneringen ergens aan te markeren. Maak ze op deze manier nog meer bijzonder en laat ze als een soort Pavlov reactie werken.

Laat jezelf ook niet gek maken. Vakantie is vakantie en nu ben je gewoon aan het werk dus kwel jezelf niet. Nu is gewoon de realiteit van alledag en denk daarbij af en toe met veel plezier aan je vakantie terug.

Hoe hou jij dat vakantie gevoel nog even vast?
Verleden jaar was voor mij “La ballade des gens heureux” van Gerard Lenorman het vakantieliedje. Heb jij een speciaal liedje/souvenir of bijzondere routine dat je even terugbrengt naar je vakantiegevoel? Laat het mij weten via onderstaand berichtenveld.

Fijne dag maak er wat moois van!
Wilhelmus De Oranje Man

6 thoughts on “Wat is jouw vakantieliedje en waar is jouw vakantiegevoel gebleven? 3 Tips!

 1. Dag Wilhelmus,
  Ik wilde je ook graag dit verhaal vertellen van de afgelopen vakantie.
  Zoals ik schreef was ik in Winterswijk en werd daar ook gevraagd om in het bejaardentehuis te zingen. Nu moet je weten dat er vroeger veel gesmokkeld werd in die streek, dus mijn eerste lied was “De Smokkelaar”. En daarna mocht ik van de bejaarden hun smokkelverhalen horen . . .zeer onderhoudend en daarmee zal vanaf nu dat lied altijd verbonden zijn.

  Groetjes

  Hans

 2. Hoi Wilhelmus,

  Je schreef achter Gubbio, wie er wel van gehoord had. Hoorde je in Gubbio niet het verhaal van de heilige Franciscus en de wolf van Gubbio? Daar ken ik het van. Dat Franciscus, waaraan wij werelddierendag te danken hebben, want dat vieren we op zijn sterfdag, een zeer woeste wolf zo mak als een lammetje maakte.

  Groetjes hans

  hans

 3. Wat een herkenbare tips geef je, om het vakantiegevoel, inclusief glimlach om de lippen, weer even in herinnering te halen. Wij hebben de Apple tv zo ingesteld, dat de vakantiefoto’s die we met de telefoon hebben genomen, een voor een langskomen, als we een programma pauzeren. Een soort slideshow van de vakantie… Deze vakantie had ik ook een katoenen doek bij me, die ik -16 jaar geleden alweer! – kocht tijdens een wandeltocht door de Pyreneën. Grappig hoe daar altijd nog aan terugdenk als ik het patroon op die doek zie. Ik neem me bij deze voor om die in de wintermaanden eens bewust tevoorschijn te halen!

  • Hi Jacqueline, wat leuk je reactie! En inderdaad een gebruiksvoorwerp had ik er nog niet eens bijgezet. Omdat wij op fiets zijn beperken wij ons sowieso met wat we meenemen maar dit jaar hebben wij ook in Gubbio (wij hadden er nog nooit van gehoord – wie wel?) 2 linnen theedoeken meegenomen met streekmotief je begrijpt het al tijdens de afwas …….. Benieuwd naar je wintermaanden en het vakantiezonnetje dat dan ineens weer staat te schijnen!

 4. Hoi Wilhelmus,
  wat klinkt dat goed, jouw vakantie. Mijn vakantie ziet er al 15 jaar hetzelfde uit: naar een geitenboerderij in Winterswijk, omdat ik daar zo heerlijk mijn eigen liedjes kan maken en inderdaad heb leren genieten van heel kleine dingen. Ik zing daar ook altijd bij het kampvuur en drie jaar geleden vroeg Bert, de geitenboer, of ik Vliege, vliege, van Hans Keuper van Bo foi toch kende. Ik kende het niet maar wilde hem, Bert dus, wel het plezier doen om het lied te spelen. Na wat informeren stuurde de vrouw van Hans Keuper mij tekst en muziek. Het is nu al twee jaar een groot succes op de camping, vooral als het zwart ziet van de vliegen. Je begrijpt dat mijn vakantiegevoel helemaal geactiveerd wordt bij het zingen van dat lied.
  Hartelijke en muzikale groet van Hans Notermanns

  • Hallo Hans, ook zo’n leuke reactie! Dankjewel. Ik zie het helemaal voor mij en het zijn inderdaad de kleine dingen die het doen. Ik ken het ook niet maar wat zal Hans Keuper van Bo Foi verrast zijn als hij dit leest. Af en toe heb je geen idee waar je liedjes allemaal terecht komen.Ik ga het opzoeken en luisteren. Wens je toch maar niet al te veel vliegen. Fijne dag! Wilhelmus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *