17 nov

De Liedjesprokkel – Vals zingen klonk nog nooit zo mooi!

imagesIk vind het zo’n prachtig begrip: De Prokkel – voor wie nog niet weet wat dat is bij deze de officiële omschrijving: “Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met én zonder verstandelijke beperking.”

Altijd als ik thuis kom na een optreden voor en met mensen met een beperking kom ik zo ontzettend enthousiast en met hele mooie verhalen thuis. Natuurlijk ben ik vermoeid, maar ik vind dat zo leuk en ook altijd een uitdaging om te zien of het weer lukt om de juiste toon te vinden en het contact te maken. Achteraf vraag ik mij vaak af wat nu hetgene was dat de doorslag gaf dat het lukte.

Zo speelde en zong ik laatst tijdens een instellingsfeest met een oudere vrouw met een beperking het liedje “Sophietje”  Zij zong met zo’n verschrikkelijke zware, krakende, donkere stem. Werkelijk “vals zingen heeft in mijn oren nog nooit zo mooi geklonken”. Ik word daar zo blij van, zo puur zonder je te laten beperken door wat anderen daar nou eventueel van vinden.

Mijn nieuwe definitie van een beperking is dus eigenlijk dat je in je doen en laten je niet laat beperken door wat anderen daar nou van vinden. Daar zou ik, en vele anderen met mij, nog een hoop van kunnen opsteken.

Via samen zingen en genieten van muziek lukt het vrijwel altijd wel om op een of andere manier contact te maken en dat is toch het mooiste wat er is. Mijn vriendin zegt altijd “wat straal je toch ontzettend na zulke optredens, je zou de mensen moeten laten weten hoe je er van geniet en hier nog veel meer mee moeten doen”. Zo ben ik op het idee van de “Liedjesprokkel” gekomen. Samen een liedje zingen en vertellen waarom je nu precies dit nummer hebt gekozen.

Op dit moment ben ik aan het brainstormen op welke manier ik vorm kan geven aan de “Liedjesprokkel”. De ideeën vliegen nog alle kanten op, maar hier in grote lijnen de basis.

 • Ben of ken je iemand met een beperking die van zingen houdt?
 • Laat me dan weten welke nummers jij het mooiste vindt en waarom
 • Zou je met mij dit liedje willen zingen?
 • We maken dan een afspraak bij jou thuis of ergens binnen een straal van ca. 50 km van Utrecht
 • Spelen en zingen samen het liedje en maken een filmpje hiervan ter inspiratie voor anderen
 • Met een aantal mensen die dat leuk lijkt, en binnen de (on)mogelijkheden ga ik een optreden regelen tijdens de Prokkelweek in 2014 bij een instelling of theater in regio Utrecht.

Ik zal binnenkort ook een liedjeslijst plaatsen die op dit moment allemaal op mijn repertoire staan zodat je daar ook een liedje uit kunt kiezen.

Je hoeft geen professionele zanger te zijn, maar kunt gewoon lekker op je eigen manier het liedje of refrein mee zingen. Ik zal je daarbij ondersteunen met gitaar en zang en natuurlijk kun je zelf ook een instrument spelen. Dan kijken we hoe we dat samen doen.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ideeën hoe hier vorm aan te geven en hoor heel graag jullie reacties en favoriete liedjes!

Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

One thought on “De Liedjesprokkel – Vals zingen klonk nog nooit zo mooi!

 1. Beste lezers,

  Inmiddels al weer veel verder en contact gelegd met Prokkelnetwerk Utrecht.
  Dinsdag 21 januari hebben wij een bijeenkomst in Woerden waar alles mbt de Prokkelweek van dit jaar in juni afdeling Utrecht zal worden besproken.

  Daar zal veel meer duidelijk worden omtrent de mogelijkheden. Er zullen ca. 40 mensen zijn van verschillende organisaties dus ik ben heel benieuwd hoe en op welke manier we meer vorm aan mijn plannen kan worden gegeven.

  Ook ga ik op zoek naar nog een aantal mooie aanvullende anekdotes in de omgang met mensen met een beperking voor mijn boek dat ik dit jaar ga schrijven.

  Ik kijk er naar uit en zal als de plannen weer meer vorm hebben gekregen jullie informeren.
  Ben heel benieuwd en heb er veel zin in!
  Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *