Schreeuwen op feest om boven geluidsvolume uit te komen – 3 Tips Voordelen akoestisch optreden
Het is 1 van de grootste frustraties om tijdens een festiviteit te moeten schreeuwen om boven het geluidsvolume uit te komen om een gesprek te voeren.
Hoe het ook anders kan: Ik speel op landgoedfair Marienwaerdt en loop rond over het hele terrein. Langs, kraampjes, standhouders, terrassen en demonstraties. Ik kan gewoon met mijn akoestisch gitaar spelen en zingen zonder versterking. De enige plek waar dat in het gedrang komt is bij het draaiorgel aan de ingang en daar loop ik dan ook snel voorbij.
Randlawaai
Na afloop merk ik dat ik steeds vertel wat heerlijk en hoe bijzonder het is dat hier geen randlawaai is. Zo ontzettend fijn. Van mijn collega troubadour Rob Krot en akoestisch orkest De Nijlpaarden die hier ook speelden en van diverse standhouders hoor ik dezelfde positieve ervaringen.
Bij veel gelegenheden is helaas veel randlawaai. Vaak hoor ik bij mijn optredens tijdens een bijeenkomst, receptie, diner of festiviteit hoe fijn en bijzonder het is om gewoon van de muziek te kunnen genieten en toch ook een goed gesprek te kunnen voeren. Dit is toch wel een hele fijne bijkomstigheid van akoestisch gitaar en zang. Hoe anders dat kan zijn om te moeten schreeuwen om boven het geluidsvolume uit te komen omdat er keiharde muziek wordt gedraaid.
Ik heb de
3 Tips – Voordelen van akoestisch optreden op een rij gezet
1. Mobiel & Persoonlijk contact
Je bent mobiel, kunt overal gaan en staan zonder de beperking van vastzitten aan 1 plek.
Je kunt je aandacht helemaal richten en persoonlijk afstemmen op de mensen waar je voor speelt. Je hebt de mogelijkheid om heel intiem en klein te spelen en tegelijkertijd ook de juiste meest geschikte plek te zoeken om een hele zaal aan te spreken.
2. Gemoedelijk en Informeel
Akoestische instrumenten, gitaar en zang op achtergrond is warm en natuurlijk en zorgt voor een gemoedelijke informele sfeer. Mensen raken makkelijker met elkaar in gesprek zonder hinderlijke stilte en zonder dat muziek te overheersend is.
3. Normaal gesprek
Je kunt een normaal gesprek voeren zonder te hoeven schreeuwen om elkaar te verstaan. Zo is er meer ruimte voor persoonlijk contact.
[bctt tweet=”Schreeuwen om boven geluidsvolume uit te komen? 3 Tips Voordelen akoestisch optreden!” username=”deoranjeman”]
Grote ruimte
Natuurlijk als de ruimte en het aantal mensen daarom vraagt speel ik versterkt om de kwaliteit van het geluid en de verstaanbaarheid te verbeteren zonder dat het te overheersend is. Belangrijk hierbij is een goede installatie. Ik maak altijd gebruik van zenders op mijn gitaar en headset zodat ik altijd vrij naar de mensen toe kan gaan om zo toch de informele sfeer te scheppen en het persoonlijk contact mogelijk te maken. Zie de foto waar ik de boxen hoog voor de zaal heb gezet zodat het ook achterin verstaanbaar is en ik met zenders gewoon kan blijven spelen terwijl ik rondloop en naar de mensen toe ga. Zo kan ik ook persoonlijk contact maken met mensen achterin de zaal terwijl iedereen toch betrokken blijft en kan meegenieten van de liedjes.
Wat zijn jouw ervaringen met muziek en een goed gesprek? Ik hoor het graag hieronder.
Fijne dag en graag tot ziens!
Wilhelmus de Oranje Man
Jij geeft een heel goede weergave van een muzikaal optreden tussen ’n mensenmassa van allerlei leeftijd herkomst en aard, terwijl ook andere muzikanten hun muzikaal kunnen laten horen. Is dat niet hinderlijk voor jou? Evenzo zou dat ook voor de andere muzikanten en zangers kunnen zijn. En dat op vreselijk warme dag! Hoe houd je dat vol? Maar het ligt jou ook om grapjes te maken of gewoon ’n gesprek aan te gaan met luisteraars. Het lijkt me allemaal wel vermoeiend voor jou. Maar ik weet, dat jij zelf ervan geniet. Ik wens je dan ook veel plezier en succes!
Dag Wilhelmus, mijn ervaring is dat juist door de ‘intimiteit’ van letterlijk dichtbij en akoestisch spelen, de muziek me meer raakt. In stilte even luisteren naar degene die zingten speelt vind ik ook gemakkelijker als het akoestisch is. Heerlijk om zonder randlawaai te kunnen luisteren, met aandacht, zonder afleiding Groet! En tot het volgende akoestische muziekmoment, Jacqueline
Hi Jacqueline, dank voor je mooie reactie en fijnste is ook gewoon te spelen zingen in kleine kring! Zoals je merkt uit de reacties is akoestisch spelen dus wel duidelijk een uitdaging vandaag de dag. Graag tot n volgend akoestisch muziekmoment!
Goedemiddag Wilhelmus,
Dank voor je blog! Leuk dat je dit nu eens op een rijtje hebt gezet: wij streven er hier ook naar om zoveel mogelijk de aanwezigheid van jullie als muzikanten ´uit te nutten´ en de mensen er een goed gevoel bij te geven, zonder dat ze met verdoofde oren naar huis gaan!
H. groet, Ellie Pont Heerlijkheid Marienwaerdt
Hallo Ellie, het was een feest om bij jullie te spelen! En ik noemde het toen al en nu weken later nog steeds geregeld dus kun je nagaan wat een indruk het heeft gemaakt!
Hi Wim, wat goed dat je dit onderwerp op de agenda zet !
Als ‘Viooltroubadour’ heb ik vergelijkbare ervaringen. Akoestisch maakt het zoveel persoonlijker en menselijker. Soms ontkom je niet aan een beetje versterking, maar dan van goede kwaliteit.
Eén keer speelde ik spontaan op een feestje van de familie waar vooral ouderen waren. Akoestisch, maar wel in een kas zodat het toch wel flink doorklonk. Na één nummertje kwam één van de tantes vragen of ik met die muziek wilde stoppen omdat ze geen gesprek konden voeren. Gelukkig was het geen betaald optreden en ben ik toen dus maar gestopt, omdat ik geen alternatief zag op die locatie.
Wel een goede les om bij betaalde opdrachten dit van te voren goed in te schatten en eventueel te overleggen met de opdrachtgever.
Hoe ik dat nu vaak oplos, is door af te spreken dat ik echt “mijn momentje” heb, zodat het vanzelfsprekend is dat aanwezigen op dat moment niet ook nog een gesprek willen voeren. Maar ja, dat moet wel bij je soort optreden passen…
Hoi Frank, bedankt voor je mooie reactie! Zowel als muzikant als opdrachtgever is het belangrijk van te voren na te denken wat precies de opzet van de festiviteit is en de bedoeling van de muziek. Stiltemomenten zijn ook belangrijk en daarom heb ik ook vaak een pauze tussendoor zodat er dan even niets is. Of verzorg ik een rustig achtergrondmuziekje.