13 sep

Jonge vrouw valt flauw en andere hele mooie ontmoetingen en hoor ik nu echt Sinterklaasliedjes in de zomer!?

Terwijl iedereen op vakantie is (wij gaan eind september) en de temperatuur regelmatig boven de 30 graden komt horen de buren mij allemaal Sinterklaasliedjes spelen en verzin ik Quizvragen i.v.m de nieuwe Sinterklaas LiedjesBINGO. Beetje vreemd onder deze tropische omstandigheden maar wel erg leuk om te doen. Ik heb heel veel opgetreden in de zomermaanden en hierbij zomaar een paar hele mooie ontmoetingen.

Jonge vrouw valt flauw i.v.m. de hitte
Ze komt net weer beetje bij en familie staat er geschrokken omheen en ziet mij lopen. Kun je misschien een relaxed liedje voor haar spelen dat zou fijn zijn?  Snel denk ik wat gepast is in deze situatie en begin

heel rustig  “Dochters” van Marco Borsato te spelen. “…  Oh wat gaat de tijd toch snel, gisteren nog lag ze hier in mijn armen, wat is ze mooi en wat staat de tijd haar goed …” De dochter fleurt langzaam op en de familie haalt ook weer adem. Na afloop gaan ze helemaal opgelucht weer samen verder.

Een nog jonge man in een zorgvilla
Hij komt zeer moeizaam vooruit en valt regelmatig met zijn rollator. Op de bank ligt zijn accordeon. Hij doet verwoede pogingen om af en toe een noot mee te spelen. Ik zie het en loop op hem af.  Ik pas mijn tempo wat aan en samen persen we er zo goed als het gaat een rock’n rollertje uit. Wat een ontroerend mooi moment. Later spreek ik zijn zus en blijkt dat hij altijd fanatiek accordeon heeft gespeeld en muziek zijn lust en leven is en dat zo’n middag hem weer helemaal opfleurt.

Kan duidelijk niet anoniem rondlopen als de Oranje Man
Ik loop op een landgoedfair en ineens rent er een dame achter me aan. Mijnheer de Oranje Man eindelijk zie ik u. Ik heb al 2 jaar een filmpje van u op mijn telefoon staan en dat laat ik iedereen zien! Ik speel en verzin altijd naamliedjes op bekende melodieën en haar zus vroeg mij 2 jaar geleden of ik zo’n naamliedje voor “Jose” wilde spelen. Zij neemt het op op haar telefoon en stuurt het haar zus. Nu ineens kijk ik samen met haar zus en zie het filmpje “Wie is Jose?” op de melodie van Wie is Loesje. Ontzettend mooi  zo’n oranje maatpak maar ik kan dus duidelijk niet anoniem rondlopen.

Paar hele dikke zoenen van oudere dame
Ik zing voor een groep bij “beschermd wonen”. Ik vraag wie er met mij samen als Elvis “Blue Suède Shoes” wil zingen. Een oudere dame staat direct enthousiast op. Zij transformeert in een paar seconden met Elvis bril en Elvis pruik in de enige echte King en zingt met mij de sterren van de hemel. Zij geniet enorm en gaat helemaal los. Na afloop krijg ik een paar hele dikke zoenen en daarna ploft ze helemaal uitgelaten in haar stoel.

Mooiste momenten worden eigenlijk nooit getoond
Ik speel op een instelling op de woongroep voor Henk 65 jaar. Ik ken de cliënten van eerdere optredens en de begeleidster verteld dat zij hier nog maar net werkte toen ik ook kwam spelen en hoe zij daarvan genoten had. Zij had zelfs nog een filmpje ervan. Foto’s en filmpjes zijn tegenwoordig vrijwel overal verboden en moeten ook van telefoon worden verwijderd. Dat had zij ook gedaan maar dit ene filmpje kon ze niet over haar hart verkrijgen om te verwijderen en bekijkt ze nog regelmatig samen met de cliënten. Oh dat ben ik, dat ben ik, laat zien, laat zien. De cliënten genieten er nog steeds van en ik ook om achteraf te merken dat zo’n moment blijkbaar zoveel indruk heeft gemaakt. Ik heb de mooiste foto’s en filmpjes samen met cliënten maar helaas mag ik die niet delen. Ik speel en verzin een vreemd liedje en een client tikt op zijn voorhoofd. “Jij bent niet helemaal lekker en hebt ze niet allemaal op een rijtje!” Ja dat beaam ik met een hele grote glimplach op mijn gezicht. De allermooiste momenten die staan trouwens niet op film die gebeuren gewoon.

Keurige kwieke Dame van 80 blijkt in het geheim erg van feestmuziek te houden
Ik speel op een familiefeest voor keurige kwieke dame van 80. Om het zeer interactief te maken hebben we een Liedjesbingo helemaal speciaal voor “Moeder 80” samengesteld. Ik had vooraf wat achtergrondinfo van de dochter gekregn. Dus niet alleen de klassiekers als “Het Dorp” “Country Roads” “Land van Maas & Waal” “Une bonne romance” “Avond” & “Laat me” maar ook haar geheime feestnummers als “Leef – Hazes Jr” “Laat de zon in je hart” “Kali-Django Wagner” en natuurlijk Guus Meeuwis met “Brabant” & “Het dondert en het bliksemt”. Ik gaf haar zelfs een microfoon om een nummer mee te zingen en ja hoor gewoon voor de hele familie. Wat een verrassend meezingfeest is dit geworden en jong tot oud iedereen deed mee.

In de hitte op een terras zitten stel moeders en dochters uit te puffen
Oh mijnheer de Oranje Man kunt u iets voor onze moeders spelen. Waar hebben jullie zin in? iets uit de Top 2000, heb je misschien iets rustigs van “the Eagles”? Al snel klinkt “Welcome to the Hotel California” uit mijn gitaar terwijl moeders en dochters zichtbaar genieten van de muziek en hun drankjes. Aan het eind loop ik langzaam verder naar een volgende plek. Wat zal hier de gepaste muziek zijn en mijn volgende nummer zijn?

Dit zijn zomaar een paar mooie ontmoetingen tijdens deze zomer. Heb jij ook een bijzondere herinnering en/of welk nummer zou ik voor jou mogen spelen? Laat het mij weten wat je lievelingsnummer is en wie weet op een dag ….
Nu duik ik nog even in de Sinterklaasliedjes Bingo:0)

Hij is er nog steeds die mooie zomer, de zomer die begon zowat in ……

Fijne dag en graag tot ziens!
Wilhelmus De Oranje Man

6 thoughts on “Jonge vrouw valt flauw en andere hele mooie ontmoetingen en hoor ik nu echt Sinterklaasliedjes in de zomer!?

    • Dankjewel Willem, ik denk dat jij daar ook wel alles van af weet. Merk dat veel energie er in stoppen en het bijzonder willen maken ook vaak veel oplevert. Ik zie dat ook zo vaak met personeel en vrijwilligers. Het kan zo’n verschil uitmaken zeker bij kwetsbare doelgroepen als je mensen uitnodigt en uitdaagt om deel te nemen. Natuurlijk altijd blijven open staan of mensen daar wel of geen behoefte aan hebben. Fijne dag en heel veel succes ook met je optredens!

  1. Wat stuur je weer mooie voorbeelden van belevenissen die je ervaart bij de optredens!
    Sukses met het “St Nicolaasprogramma”

    • Hi Suzan, dankjewel voor je bericht. Ik zou boeken kunnen schrijven met voorbeelden wat mij allemaal opvalt. Ik zie zoveel mooie dingen gebeuren en zo fijn dat er ondanks allemaal bezuinigingen mensen toch ook nog echt aandacht hebben voor elkaar! Betaald en vrijwillig!! Fijne dag!

  2. Hi Charlie, daar staan mensen niet vaak bij stil. Dat als ik hele dag ben weggeweest en van alles heb meegemaakt heel graag thuis wil delen wat mij allemaal weer voor bijzonders is opgevallen. Jij bent dan soms met hele andere dingen bezig en dan kom ik ineens weer met mijn verhalen. Komt zeker soms ongelegen maar het is zo fijn om samen terug te kunnen kijken naar wat er allemaal is gebeurt. Dankjewel en hoop nog heel lang mooie verhalen met elkaar te delen.

  3. Ik ken je verhalen want hoor ze iedere dag als je ze met stralende en soms ontroerde ogen aan me verteld. Wat heerlijk om ze in deze blog nog een keer te kunnen lezen. Het is echt een gave van jou om verbinding te maken en om er, wat voor weer het ook is, een mooie zonnige dag van te maken met elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *