13 dec

Eenzaam met Kerst? & “Vonk diner” 100 ouderen en 100 jongeren Madurodam

Er is veel eenzaamheid en zeker bij ouderen. Gelukkig zie ik heel veel mooie initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Zo speelde ik onlangs tijdens het “Vonk diner” in schilderachtig Madurodam. 100 ouderen worden door 100 jongeren van het VCL en de Internationale School Den Haag helemaal in de watten gelegd. Buiten rijden busjes af en aan en stappen ouderen uit met rollators. Jongeren staan klaar op de rode loper en heten de ouderen enthousiast welkom.

Vragen kaartjes helpen ijs te breken
Hoe maak je contact en wat moet je nou zeggen tegen elkaar? Ook hieraan is gedacht Om en om een jongere en een oudere aan tafel en voor iedereen een kerstmuts. Enthousiast stellen de jongeren en ouderen zich aan elkaar voor en zetten een kerstmuts op. Er liggen briefjes met tafelvragen zoals: “Wat voor spelletjes speelden jullie vroeger?” Direct een leuk gesprek en vervolgens gaat het eigenlijk vanzelf.

Ik mag vooraf en na het diner kerstliedjes en andere herkenbare nummer spelen zoals “Rudolf the rednose reindeer”, “Jingle Bell Rock”, “Het Dorp” & “Hallelujah” en natuurlijk mijn speciale gezamenlijke versie van “Always look at the bright side of life”. Jong en oud zingt mee en de stemmng is opperbest.

Enthousiasme personeel & vrijwilligers werkt aanstekelijk
Iedereen werkt mee om de meest mooie mogelijke avond er van te maken. De directie en personeel van Madurodam serveren het diner en de drankjes uit. Tussendoor is er een Quiz en tijdens het “toetje” speel ik de kertsklassieker “Last Christmas” en nemen de jongeren het initiatief voor een polonaise door de zaal. Prachtig om de positieve energie te voelen die dit teweeg brengt. Het is een geweldige avond en na afloop hoor ik vele ouderen hiervoor bedanken en aangeven dat ze er zo weer met nieuwe energie tegen aan kunnen en hun eenzaamheid even vergeten.

Ik vind dit soort mooie initiatieven te gek. Net zoals er nu weer Kertsmannenrunnen worden georganiseerd om geld op te halen voor evenementen voor eenzame ouderen of zoals de donkere Blue Monday’s straks in januari waar ik ook weer aan mee mag werken.

Samen spelen
Ik speelde ook tijdens een kerstdiner met familie en bewoners. Een van de bewoners komt met gitaar en zonen binnen. Al snel raken we in gesprek en dan blijkt dat hij zijn leven lang muziek heeft gemaakt. “Zullen we straks samen een paar nummers spelen?” Nou heel graag dus spelen we o.a. samen “Feliz Navidad” en “Jingle Bells”. Als vanzelf glijden zijn vingers weer over de snaren. Wat heerlijk om dit samen te kunnen doen. Iedereen geniet hiervan.

Ergens voor jou toch ook een lichtje?
Er is veel eenzaamheid en tegelijkertijd zijn er ook zoveel mooie initiatieven door personeel vrijwilligers jongeren fondsen bedrijven om toch licht te brengen in de donkere dagen. Ik hoop dat als je je eenzaam voelt dat en je iets van de warmte meekrijgt van al die mensen die graag een ander blij willen maken en er ergens toch ook voor jou een lichtje schijnt!
Bij deze wil ik alle projecten, initiatieven en mensen bedanken die zich al dan niet vrijwillig inzetten om eenzaamheid tegen te gaan en zoveel moois mogelijk maken. Ik draag graag mijn steentje muzikaal bij en wat ontzettend fijn dat jullie dit allemaal doen!

Ook zo’n mooi project!?
Ken je ook zo’n mooi project voor de kwetsbaren onder ons? Laat het weten en vertel erover in het opmerkingenveld hieronder!

Fijne feestdagen!
Wat je ook doet en waar je ook bent.
Maak er wat moois van: alleen of samen met elkaar!

Wilhelmus De Oranje Man

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *