13 dec

Liedjeszanger – Is dit nou je baan? Kun je hier van leven?

Is dit nou je baan? Kun je hier van leven? Vaak krijg ik dit soort vragen. Dit jaar doe ik 124 optredens. Sommige heerlijk groot, zoals bijv. verleden week voor paar honderd vrijwilligers die in het zonnetje zijn gezet.
de-oranje-man-dag-voor-vrijwilligers_01
Zie foto Marijke Groot
Sommige heel klein zoals 1 op 1 voor mensen met een ernstige meervoudige beperking voor wie het te spannend en een te grote prikkel is als dit in de groep gebeurt.
Ontroerend als ik zie dat mensen er iets groters dan het oorspronkelijke van weten te maken zoals de optredens voor de winnaars van dementie-winkel.nl Niet alleen voor de eigen groep maar samen met introducees en familie en ook nog aangevuld met allerlei heerlijkheden. Zo worden het hele mooie bijzondere gebeurtenissen!

Met elkaar er iets moois van maken
Inspirerend als ik zie hoe mensen ineens tot leven komen, het contact ontstaat en veel meer kunnen dan in eerste instantie lijkt. Zwaar spastisch en toch meedoen met hoofd schouders knie en teen, een oude dansleraar die zomaar weer een dansje waagt met een begeleidster. Ik geniet van het saamhorigheidsgevoel dat ontstaat als ineens allemaal mantelzorgers/vrijwilligers/familieleden/begeleiders/cliënten samen een lied-op-maat staan te zingen. Met elkaar er iets gezamenlijks en memorabels van maken. De man die eerst aarzelend de microfoon grijpt om vervolgens uit volle overtuiging een lied te zingen.
Hoe blij ik ben als ik merk dat het helemaal aanslaat en wat een groot succes het is en hoe onzeker ook als ik het soms niet helemaal kan peilen. Ik weet wel dat ik bij moment van binnenkomst altijd automatisch het beste eruit probeer te halen en het zo persoonlijk mogelijk te maken. Graag zorg ik voor Oranje rozen, Oranjebitter of een persoonlijk lied. Ik loop ook niet voor niets in dit Oranje maatpak. Zodat je na afloop met veel plezier op terug kan kijken. Oh ja weet je nog toen met die Oranje Man!?

Kwetsbare mensen en camera
Ik werk veel met kwetsbare mensen (dementie, verstandelijke beperking) die niet op foto/film mogen. Soms baal ik daarvan want de mooiste momenten gebeuren zonder camera en die zou ik zo graag laten zien. Maar misschien maar goed ook want zouden ze wel ontstaan met de camera erbij?

Ik doe nu wat ik het liefste doe en ook al zou ik morgen een miljoen winnen zou ik dit nog steeds doen. Natuurlijk het gaat echt niet vanzelf en vroeger met mijn veilige HBO baan had ik veel meer financiële zekerheid dan nu. Ik wil graag nog steeds beter worden en investeer voortdurend in opleidingen, cursussen, ontmoetingen met collega’s, nieuwe apparatuur en echt heeeeeeeellllll veel oefenen zodat de liedjes vloeiend uit het hoofd en gitaar komen en de aandacht bij de mensen kan zijn. Ook leren pas op de plaats te maken voor mijn relatie en gezin en mijn agenda niet alleen te laten bepalen door optredens maar ook nog voor tijd voor elkaar.

Vrij van Eetstoornis
Eigenlijk heb ik dit jaar 125 optredens. Pas mocht ik de boekpresentatie van mijn partner Charlie Paludanus presenteren (o.k. wel in heel mooi maar geen Oranje maatpak, vandaar dat ik hem niet meetel) 2,5 jaar heeft zij alles gegeven om het boek “Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia” te realiseren en dat is nu net uit. Supertrots ben ik op haar en hoe zij anderen hiermee helpt!

bezorg-met-liedjes-een-fijne-dag-de-oranje-manDankzij zoveel optredens beleef ik heel veel mooie momenten, gebeurtenissen (radio uitzending 8-11 Radio Steunkous) en persoonlijke ontmoetingen.
Ik hou daarvan en kijk er naar uit! Ik ben gelukkig en heel blij met mijn vrouw en gezin.
Met grote glimlach sluit ik dit jaar met nog 5 optredens te gaan heel tevreden af en kijk vol vertrouwen naar de toekomst.

Mede dankzij jou! Ontzettend bedankt!
Als antwoord op de vraag is dit nou je baan, kun je hiervan leven?

Kan ik volmondig zeggen JA, het lukt & ONTZETTEND BEDANKT (op wat voor manier dan ook) MEDE DANKZIJ JOU!

Ik wens ik je alle goeds & maak er op jou manier iets moois van!

Graag tot ziens!
Wilhelmus

4 thoughts on “Liedjeszanger – Is dit nou je baan? Kun je hier van leven?

  1. Als collega troubadour alleen maar bewondering voor je doorzettingsvermogen, know how van je vak en vooral ook je passie waarmee je het doet. Heel goed dat je een specialisme hebt gekozen om veel voor mensen met een beperking te spelen. Daarmee maak je je vindbaarheid gemakkelijker. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn om voor deze doelgroep te kunnen spelen. Het vraagt om extra aandacht, geduld en warmte en die heb jij als geen ander. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het soms is. Wim ik proost op het komende jaar en hopelijk ga je nog veel meer optredens doen.

    • Dankjewel Ed! Afstemmen op je publiek is toch wel het belangrijkste wat er is en dat weet jij ook heel goed. Of het nou senioren, dementerenden of mensen met een beperking zijn. Het grappige is hoe moe ik ook ben na afloop ik thuis toch weer met grote grijns zit te vertellen wat voor moois ik allemaal heb meegemaakt en wat mij is opgevallen in het contact maken en wat de doorslag gaf. Heel veel succes met al jou optredens. En ik heb met veel plezier je boek gelezen en mooi ook het filmpje hoe je met Sting samen hebt gespeeld!!! Graag weer tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *