13 apr

Kan de Oranje man liedjesbingo de haast Goddelijke claims wel waarmaken?

“Oranje man brengt mensen met dementie tot leven” “Dansleraar staat weer op” en “Rollator blijft over – niet meer nodig na liedjes bingo”Deze quotes zijn te lezen n.a.v. de oranje man liedjesbingo. Onlangs ook gepubliceerd in Denkbeeld het vakblad over dementie. Ik ben geïnterviewd door Theo Royers na het lezen van een dankbetuiging voor een onvergetelijke 90-ste verjaardag voor een moeder met dementie.

Hoe maak je een familiefeest tot iets waar zowel jong als oud enthousiast aan mee kan doen? Wat geef je een moeder van 90 met dementie? Op welke manier betrek je zowel mensen met een beperking, als ook personeel, vrijwilligers en familie met elkaar.

De liedjesbingo. Kleinkinderen delen de speciale  Oranje man bingokaarten met titels van de liedjes uit en brengen prijsjes rond. De Oranje man speelt een liedje en deze kruis je af op de bingokaart. Vrijwilligers, personeel en familie ondersteunen kwetsbare mensen. Favoriete liedjes van de jarige en familie komen op de speciale op maat gemaakte liedjesbingo kaarten te staan.

Verzoeknummers. Een zoon wil graag “besame mucho” voor zijn moeder zingen. Dus ook dit nummer op de kaart toegevoegd en ineens als verrassing live gezongen door haar zoon samen met de oranje man. Bij een ander familiefeest voor een moeder die 75 is geworden in Brabant mag absoluut “Brabant” van Guus Meeuwis niet ontbreken. Deze stond nog niet op mijn repertoire maar nog snel ingestudeerd en dus ook die avond met hele familie meegezongen. Een jubileumfeest van een vereniging. Zij hebben meerdere oude clubliederen dus ook die aan de kaart toegevoegd, wat een verrassing!

Op deze manier kan ik voor iedere situatie een liedjesbingo kaart op maat maken. Ik heb hiervoor een speciaal programma dat ik helemaal heb laten aanpassen zodat de bingokaarten allemaal verschillend zijn en afgestemd op het publiek. Ook nog kan ik de reden van de speciale editie meeprinten. Allemaal handwerk maar maakt zo wel heel erg persoonlijk maatwerk mogelijk. In 2018 ben ik hiermee begonnen en heb het nu in allerlei situaties uitgetest . Op instellingen samen met mensen met een beperking. Tijdens familiefeesten en jubileumfeesten op zorgcentra.

Ook voor mensen met dementie? Ik kreeg van diverse kanten te horen dat dit niet geschikt zou zijn voor mensen met dementie. Maar ik had het idee dat dit met de juiste ondersteuning juist heel goed zou kunnen werken. Samen met Jacqueline Sturkenboom,  die regelmatig mijn vraagbaak is voor dit soort vraagstukken en zo positief en enthousiast alles doet om op gekoesterd wonen afdelingen mensen met dementie zo veel mogelijk binnen hun mogelijkheden te stimuleren, hebben we dit voorzichtig uitgetest en werd een ongelooflijk succes en binnenkort weer herhaald. De persoonlijke afstemming maakt het tot een heel mooi gezamenlijk gebeuren.

Op een natuurlijke manier contact. Heel belangrijk en tegelijkertijd ook het mooie hieraan is het gezamenlijke aspect. Familielid of vrijwilliger kan een ander die hierbij hulp nodig heeft ondersteunen en hebben zo op deze manier contact en aanleiding tot gesprek. Ik heb hierdoor op een heel natuurlijke manier zoveel mooie situaties zien ontstaan en dit zorgt voor een hele fijne sfeer. Ik vind het ook heel leuk als er gevraagd wordt of er een bijzonder liedje aan de kaart kan worden toegevoegd. Als het in mijn mogelijkheid ligt om nog snel in te studeren probeer ik het altijd live te spelen.

Lees hier het stuk in Denkbeeld: februari 2019 / pag. 29

Oranje man brengt mensen met dementie tot leven - liedjesbingo

Meer info over de liedjes bingo vind je hier:

Goddelijke claims. Die haast Goddelijke claims leggen de lat wel heel erg hoog maar ik laat mij graag uitdagen om er met elkaar het mooist mogelijke evenement van te maken!

Ik ben benieuwd welk nummer voor jou op de liedjesbingo kaart niet mag ontbreken en het verhaal of gebeurtenis daarachter. Vertel het graag in het opmerkingen veld hieronder.

Fijne dag en graag tot ziens!

 

Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

2 thoughts on “Kan de Oranje man liedjesbingo de haast Goddelijke claims wel waarmaken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *