01 jan

Gehandicapten Carnaval voor mensen met een beperking – kan deze naam nog wel of wie heeft een betere suggestie?

AfbeeldingHoe noem je nou iets zodat het toch duidelijk is en niemand zich tekort voelt gedaan?

Ik ben vaak met dit vraagstuk in aanraking gekomen tijdens mijn optredens op instellingen en ook in de media zie ik het vaak voorbijkomen. De term “verstandelijk gehandicapt” kon op een gegeven moment echt niet  meer. Laat staan de termen die daarvoor gebruikelijk waren  als bijv. “debiel”. Nu praten we over mensen met een “verstandelijke beperking”. Anderen vinden ook dat weer niet fijn en hebben het over mensen die “anders” zijn. Zo worstelen we wat af om met iedereen rekening te willen houden.

Binnenkort ga ik optreden als Clown Snørre op een carnaval speciaal voor mensen met een beperking. Dit gebeurt onder de noemer “Gehandicaptencarnaval” net zoals ik als De Oranje Man carnaval voor senioren ga presenteren onder de noemer “Seniorencarnaval”

Heel duidelijk maar van de organisatie kreeg ik ook de vraag kan “Gehandicaptencarnaval” eigenlijk nog wel? Heb je hiervoor geen andere naam of term die de lading dekt. Want bij gehandicaptencarnaval snapt wel iedereen gelijk wat er wordt bedoeld maar is er tegenwoordig geen betere term?

Ik heb hier met diverse mensen over gesproken en nog niet direct een oplossing voor. Dus bij deze wil ik graag deze vraag aan jullie voorleggen:

“Gehandicaptencarnaval”

1. Kan deze naam nog wel?

2. Neemt iemand hier aanstoot aan?

3. Wie heeft er een betere suggestie die de lading dekt?

Zie ook de poll op LinkedIn; Gehandicaptencarnaval

http://www.linkedin.com/groups/Gehandicapten-Carnaval-voor-mensen-met-1789510%2ES%2E5831735044409958402?view=&gid=1789510&type=member&item=5831735044409958402

Graag hoor ik jullie reacties en wie weet kunnen we binnenkort een nieuwe term lanceren waarmee iedereen weer gelukkig is! Graag tot ziens!

Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man & Clown Snørre

21 thoughts on “Gehandicapten Carnaval voor mensen met een beperking – kan deze naam nog wel of wie heeft een betere suggestie?

 1. Het carnaval was prachtig! Ik heb diverse mensen en begeleiding aangesproken en gevraagd naar de naam. Zij zeggen allemaal je kunt er allemaal bijzondere namen aan geven maar het blijft gewoon Carnaval. De mensen en instellingen worden speciaal uitgenodigd voor deze dag dus het is ook geen probleem om hier apart een naam aan te geven en eigenlijk alleen maar verwarrend. We noemen het dus gewoon Carnaval en maken er met z’n allen een mooi feest van!
  Dank jullie wel voor alle bijdrages aan deze discussie!
  Wilhelmus Hoekstra

 2. Beste mensen, allemaal heel erg bedankt voor alle reacties hier en op andere plaatsen. Morgen is het carnaval speciaal voor de mensen met een beperking en als ik alle reacties zo teruglees is die van Dick Kruithof wel heel mooi. Laat het heten zoals het heet en maak er een mooi feest van! Dat gaan we zeker doen met elkaar en ik zal ter plekke een aantal mensen aanspreken en horen wat zij er nou van vinden. Wie weet levert dat nog een verrassend commentaar op. Fijne dag en maak er wat moois van!

 3. Misschien goed te realiseren dat G-voetbal komt van het feit dat er een categorie na de F-jes werd gezocht en tja, de G komt nu eenmaal na de F. Het heeft dus in principe niets met gehandicapten te maken. Dus zou ik ook niet voor G-carnaval gaan. Ik denk eerder aan Inclusief Carnaval of Carnaval inclusief. Overigens, zou het niet zo moeten zijn dat carnaval er altijd voor iedereen is, dan heb je geen aparte term nodig.

 4. Is je vraag aan mij gericht? Bedankt voor het compliment overigens:). Ik heb geen ervaring met G-carnaval, wel met G-voetbal, G-basketbal en G-atletiek. Mijn ervaring is dat je het bij onbekenden met de doelgroep vaak uit moet leggen, men heeft dus niet de associatie met ‘gehandicapten’. De doelgroep zelf is helemaal niet bezig met de naam, die zijn gewoon lekker aan het sporten!
  Deze kreeg ik via Marlies Krikke

 5. De reactie van Marlies Krikke viel mij direct op en spreekt mij enorm aan door de eenvoud: G-Carnaval net als G-Voetbal. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee en hoe daar door de deelnemende mensen zelf tegen aan wordt gekeken?

 6. Reactie op WendyVerstegen: Vraag het aan de deelnemers zelf! Ik ben het hier helemaal mee eens en ga dat ook zeker doen. Ik werd echter nu door de organisatie met de vraag geconfronteerd en het onderwerp intrigeert mij en dacht laat ik het hier onder alle mensen plaatsen die dagelijks met deze doelgroep werken en wellicht daar ook al heel veel over hebben nagedacht. Ik vraag heel veel aan de mensen zelf, vind dat het leukste wat er is, kom maar op met de reacties en inderdaad vaak met hele verrassende antwoorden. Gezien de vele reacties die het onderwerp oplevert zie ik dat het leeft en zou het mooi zijn als we een aanduiding vinden die de lading dekt waar de meeste mensen zich in kunnen vinden. Ik ben heel benieuwd en ga door met vragen. Wordt vervolgd!

 7. Misschien een stomme vraag maar…….is het niet verstandig om op deze carnavalsavond eens aan de deelnemers ZELF te vragen wat mensen van deze vorm van Carnaval vinden en wat ze van de naam vinden. Misschien maakt iedereen zich drukker dan het in werkelijk is. Het lijkt mij verstandig om niet over mensen met een beperking heen te beslissen. Vraag het gewoon eens en ik ben er van overtuigd dat je hele mooie reacties zult krijgen!
  Deze kreeg ik door via Wendy Verstegen

 8. Is ‘Carnaval plus’ niets? Dat betekent dat naast reguliere deelnemers, ook anderen zoals ouderen en gehandicapten mee kunnen doen.
  Deze kreeg ik door via Conny Kooyman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *