01 jan

Gehandicapten Carnaval voor mensen met een beperking – kan deze naam nog wel of wie heeft een betere suggestie?

AfbeeldingHoe noem je nou iets zodat het toch duidelijk is en niemand zich tekort voelt gedaan?

Ik ben vaak met dit vraagstuk in aanraking gekomen tijdens mijn optredens op instellingen en ook in de media zie ik het vaak voorbijkomen. De term “verstandelijk gehandicapt” kon op een gegeven moment echt niet  meer. Laat staan de termen die daarvoor gebruikelijk waren  als bijv. “debiel”. Nu praten we over mensen met een “verstandelijke beperking”. Anderen vinden ook dat weer niet fijn en hebben het over mensen die “anders” zijn. Zo worstelen we wat af om met iedereen rekening te willen houden.

Binnenkort ga ik optreden als Clown Snørre op een carnaval speciaal voor mensen met een beperking. Dit gebeurt onder de noemer “Gehandicaptencarnaval” net zoals ik als De Oranje Man carnaval voor senioren ga presenteren onder de noemer “Seniorencarnaval”

Heel duidelijk maar van de organisatie kreeg ik ook de vraag kan “Gehandicaptencarnaval” eigenlijk nog wel? Heb je hiervoor geen andere naam of term die de lading dekt. Want bij gehandicaptencarnaval snapt wel iedereen gelijk wat er wordt bedoeld maar is er tegenwoordig geen betere term?

Ik heb hier met diverse mensen over gesproken en nog niet direct een oplossing voor. Dus bij deze wil ik graag deze vraag aan jullie voorleggen:

“Gehandicaptencarnaval”

1. Kan deze naam nog wel?

2. Neemt iemand hier aanstoot aan?

3. Wie heeft er een betere suggestie die de lading dekt?

Zie ook de poll op LinkedIn; Gehandicaptencarnaval

http://www.linkedin.com/groups/Gehandicapten-Carnaval-voor-mensen-met-1789510%2ES%2E5831735044409958402?view=&gid=1789510&type=member&item=5831735044409958402

Graag hoor ik jullie reacties en wie weet kunnen we binnenkort een nieuwe term lanceren waarmee iedereen weer gelukkig is! Graag tot ziens!

Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man & Clown Snørre

21 thoughts on “Gehandicapten Carnaval voor mensen met een beperking – kan deze naam nog wel of wie heeft een betere suggestie?

  1. Ik kreeg nog een paar reacties op andere plaatsen. Bij deze nog mijn laatste reactie naar aanleiding hiervan. Alles draait om de eenvoud! Daar ben ik het helemaal mee eens. Belangrijk om wel te blijven realiseren is dat mensen die hier niet dagelijks mee werken toch de behoefte hebben om de groep te kunnen duiden en ik heb gemerkt dat ze zich in veel bochten wringen om het vooral maar correct en niet verkeerd te doen. Ze zijn bang mensen te kwetsen. Vandaar dat deze vraag toen bij mij uitkwam en ik de discussie ben gestart. Laten we vooral open blijven staan voor elkaar, van elkaar leren en er zo samen het mooiste van maken! Tot slot de Slogan op het T-shirt van belangenvereniging “Sien” die mij zeer aanspreekt “Ik ben anders net als jij en jij bent anders net als ik!”
    Fijne dag! Wilhelmus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *