13 feb

150 Stralende ouderen op Blue Monday dankzij Rotaryclub Doorn

De Oranje Man  Blue Monday Rotary Doorn 2016 03

Afgelopen 25 januari was Blue Monday, de zogenaamde donkerste dag van het jaar. Mijn motto is “Breng eens een zonnetje” dus ik voelde mij helemaal vereerd toen ik gevraagd werd door Rotary Club Doorn om juist deze dag muzikaal op te luisteren met Hollandse liedjes van Toen & Nu.

Er was dit jaar wat verwarring omtrent de datum. Voor de duidelijkheid de officiële uitleg: Blue Monday is de maandag die valt in de laatste hele week van januari.

Enorme animo uit de omgeving!
De animo voor deze dag was enorm met zo’n 150 aanmeldingen. In sporthal de Binder in Leersum was de grote zaal helemaal klaar gemaakt om de ouderen te verwennen. Ze konden gezellig kletsen onder genot van hapje en drankje, sjoelen, biljarten, manicure, gymnastiek & tussendoor ook bingo. In de tussentijd mocht ik het geheel muzikaal omlijsten.

De mensen hadden er duidelijk zin in! Flink voor aanvangstijd stonden de eersten al te trappelen om de zaal in te mogen. Dus ik ging ik snel naar buiten om de mensen bij aankomst al te verwelkomen. Een bonte stoep met busjes, rollators, buren etc. Iedereen was ingezet om de mensen weg te brengen. Hoezo donkerste dag van het jaar? De zon stond te stralen en als ik aan de mensen vroeg herkennen jullie dit liedje nog “Breng eens een zonnetje …” werd er direct enthousiast en uit volle borst meegezongen.

De Oranje Man  Blue Monday Rotary Doorn 2016 01Sophie 97 jaar!
Ik liet steeds maar een paar akkoorden horen en liet raden welk liedje het was. “Sophietje” werd natuurlijk direct herkend en de begeleiders vertelden enthousiast dat de dame in de rolstoel ook “Sophie” heette. We spraken af dat we later in de grote zaal met alle mensen dit later voor haar zouden zingen. Nou en dat gebeurde! Sophie straalde helemaal en zij kreeg tot slot ook nog een bosje Oranje rozen. Ik vertelde dat mijn dochter ook Sophie heette en dat ik dit vroeger al vaak speelde voor het slapen gaan. “Sophietje” is nu ook het liedje van de maand.

De Oranje Man  Blue Monday Rotary Doorn 2016 02Vaak gebruik ik de liedjes als aanleiding tot contact , om in beweging te komen en om verhalen los te maken. Zo vroeg ik voor de hele zaal. Steek je hand op als je ouder bent dan 60. Heel veel handen de lucht in. Ouder, dan 70, ouder dan 80, ouder dan 90 bij 92 bleven er nog 2 handen omhoog. Voor hen had ik ook 2 bosjes Oranje rozen en zongen we met de hele zaal “Ouwe taaie” dat ondertussen echt wel een geuzenlied en soort eretitel is geworden. Tussendoor vertelden mensen mij de mooiste verhalen zoals iemand die Lou Bandy had gekend van het liedje “Breng eens een zonnetje”. Ook mensen die vroeger zelf muzikant waren geweest en de wereld hadden rondgereisd en mensen die spontaan een liedje mee kwamen zingen. Later hoorde ik ook nog dat Sophie met 97 jaar eigenlijk de oudste deelneemster was.

De Rotaryclub wist van flink aanpakken!
De mensen van de Rotary regelden vrijwel alles zelf. Zij hadden de afgelopen weken zelf alle telefonische aanmeldingen aangenomen. Vandaag renden zij hun benen uit hun lijf om de mensen wegwijs te maken, hapjes en drankjes en maaltijden te bezorgen. De Oranje Man  Blue Monday Rotary Doorn 2016 04De bingo draaiende te houden, prijzen uit te reiken en mee te doen met de gymnastiekoefeningen, spontaan een rock ’n roll dansje te maken en tot slot ook nog een heuse polonaise aan te voeren en de sfeer er goed in te houden.

Het was fantastisch! Vele liedjes van Toen en nu passeerde de Revue. “Tulpen uit Amsterdam”, “Het Dorp”, “Laat me”, “Mag ik dan bij jou”, Foxy Foxtrot” en natuurlijk “Het kleine café aan de haven” en als afsluiter “Dit is het einde” Wat een ontzettend geslaagde dag en helemaal moe en voldaan vertrokken de mensen weer met hun begeleiders. Na afloop en alles was opgeruimd spraken we nog even na en keek iedereen zeer voldaan terug op een Stralende Blue Monday!

Wat ontzettend leuk om hieraan mee te werken! Graag weer tot ziens!
Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

One thought on “150 Stralende ouderen op Blue Monday dankzij Rotaryclub Doorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *