13 jun

Dementie Alzheimer – Frustratie en wat je af en toe losmaakt met liedjes van vroeger

dementie2

Hoe heet dat nou toch ook alweer???? Hij slaat meerdere keren op z’n hoofd. Helemaal gefrustreerd omdat hij niet op de woorden kan komen. Mijn pleegvader leed aan dementie en vond dat verschrikkelijk. Zeker omdat hij altijd met zijn hoofd had gewerkt en het slecht kon verkroppen als het hoofd niet meewerkte.

Ons mooiste uitje samen was de laatste tijd een paar boodschappen doen bij AH en daar lekker even zitten en een kopje koffie drinken. Gewoon samenzijn en verder niet veel meer dan een kletsje maken met de mensen aan de koffietafel of in de lift. Hij leefde verder veel in zijn eigen wereld. Eindelijk zou hij net een paar dagen naar de dagopvang gaan ter ontlasting van mijn pleegmoeder. Het is namelijk echt niet makkelijk met iemand met dementie in huis. Voor het zover was is hij overleden. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die met veel liefde heel veel zorg bieden aan hun partner of ouder. Ik hoor ook hoe zwaar dit kan zijn en wat een opluchting het is als af en toe even de zorg uit handen wordt genomen. Ook is de plek soms niet zo ideaal als je zou wensen, zoals ik onlangs diverse keren hoorde en meemaakte toen ik een jonge man met dementie aantrof tussen allemaal ouderen. Laten we eerlijk zijn: het is echt niet eenvoudig!

Plotseling gaat de telefoon.
“Kunt u binnenkort een keer optreden in een verzorgingstehuis. Wij willen dat graag cadeau doen.” Ik vond het gelijk leuk en zeker toen na doorvragen bleek dat dit een tehuis is waar ik 2 weken eerder had gespeeld. De dochter was toen op bezoek bij haar dementerende moeder tijdens de muzikale middag. Haar moeder leefde helemaal op, zong mee met vele bekende liedjes en was voor haar doen helemaal helder. Moeder en dochter genoten samen op hun manier van dit bewuste contact. Helaas is haar moeder een paar dagen later overleden. De familie wilde als dank voor de goede zorgen voor hun ouders het verzorgingstehuis nog een muzikale middag cadeau doen. Ik ben mij vaak niet bewust van wat ik losmaak en vond dit ontroerend mooi om te horen. We maakten snel een afspraak.

Dementiewinkel
Ik heb heel veel met dementie/alzheimer te maken en probeer daar zoveel mogelijk over te weten te komen. dementiewinkelZo ben ik ook in contact gekomen met de dementiewinkel. Allerlei middelen en mooie verhelderende verhalen en filmpjes met allerlei tips voor familie, vrienden mantelzorgers en verzorgers van o.a. dokter Anneke van der Plaats. Het belang van oude beelden en situaties waarin je je veilig en prettig voelt. Hoe onrustig mensen kunnen zijn en gefrustreerd als het niet klopt . Verleden jaar hebben we i.v.m. 2 jarig bestaan van dementiewinkel een prijsvraag gedaan waar een gratis muzikale middag van mij de hoofdprijs was. De vraag was schrijf en geef aan waarom je dit graag zou willen winnen en wat voor bijzonders kun je er van maken.
Nou dat hebben we geweten. Meer dan 100 inzendingen met de allermooiste verhalen en ideeën. Ook wel triest dat hier zoveel behoefte aan is maar vaak het budget ontbreekt. Wij konden niet kiezen dus toen hebben we niet 1 maar 3 winnaars gekozen en die optredens waren een geweldig succes.

Liedje Alzheimer Dementie
Onlangs werd ik weer benaderd want Dementie winkel viert zijn 3e verjaardag en weer doe ik hieraan mee met 1 Gratis optreden en 2 optredens met 50% korting. Zie vanaf 12 juni: http://www.dementie-winkel.nl/-is-jarig-en-trakteert Ook kreeg ik de vraag of ik een liedje met thema alzheimer dementie wilde maken. Wat een leuk idee. Ik had direct voor ogen wat voor mij de essentie was uit alle verhalen en ervaringen. Hoe ingewikkeld het soms ook kan zijn als partner, kind/ouder, mantelzorger, vrijwilliger of relatie. Uiteindelijk kom je weer uit bij de basis en gaat het erom dat je bij elkaar bent en contact hebt. Al is het maar alleen door elkaars hand vast te houden en er te zijn. Het is goed!


Ach wat komt, dat komt!

Ik heb een eigen tekst/liedje gemaakt “Ach wat komt, dat komt”
Voor de herkenbaarheid heb ik de melodie van Que sera, sera genomen waar het liedje uiteindelijk in overloopt. Ik heb dit nu een paar keer gespeeld en gemerkt hoe bijzonder het is als het contact er samen is.

Liefde en toewijding
Ik ben heel benieuwd naar de bijzondere verhalen en hoeveel inzendingen we dit jaar binnen krijgen om een optreden te winnen. Er wordt af en toe (terecht) geklaagd over de ouderenzorg maar als ik zie met hoeveel liefde en toewijding personeel, mantelzorgers en vrijwilligers klaar staan om er onder wat voor omstandigheden de-oranje-man-jacqueline-sturkenboomdan ook het mooist mogelijke van te maken, mensen te activeren, samen te dansen, mee te zingen en gewoon er voor hen te zijn. Ik neem hier echt mijn hoed voor af en maak een diepe buiging! Dankjewel!!

Ach wat komt dat komt, Wees maar gewoon bij mij
Hou mij maar vast ja vast, gewoon samenzijn.
Ach wat komt dat komt!

Que sera, sera, whatever will be will be!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, laat ze hieronder achter en graag tot ziens,

Wilhelmus De Oranje Man

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *