01 dec

Wie heeft tips of ervaringen Duimpiano Sansula geluiden voor mensen met een beperking zeer laag niveau

Laatst heb ik opgetreden bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam op een afdeling met cliënten van een zeer laag niveau. Leeftijd van ca. 40-70 jaar en een verstandelijk niveau van ca.1/2 tot 4 jaar. Ik deed dit als mij  alter ego Clown Snorre. www.clownsnorre.nl

Ik vraag altijd van te voren welke liedjes of dingen er favoriet zijn zodat ik daar op in kan spelen. Ik kreeg door dat 1 mevrouw “De Uil zat in de olmen” als favoriet had maar dat meezingen niet echt zou lukken. Verder als andere activiteit dat een meneer misschien een ballonnenfiguur wel leuk zou vinden maar voor de rest het vooral sfeer brengen was.

Inmiddels heb ik honderden optredens gegeven waarvan ook vele bij instellingen met mensen met een beperking. Ik vind dat ontzettend leuk en ben altijd op zoek om de aansluiting te vinden. Ik heb ondertussen geleerd dat “met een beperking” een heel wijds begrip is. Variërend van mensen waar je in eerste instantie niet direct iets aan ziet of merkt, tot zwaar spastisch in een rolstoel die juist veel meer doorhebben dan je in eerste instantie in de gaten hebt. Ik vind dit altijd ontzettend interessant omdat ik heel erg mijn best doe en probeer uit te vinden wat nou zorgt voor de juiste aansluiting en wat nou juist beter niet te doen.

Het totale verhaal van dit blog is te lezen op:  http://clownsnorre.nl/wie-heeft-er-tips-voor-activiteiten-bewoners-met-beperking-van-zeer-laag-niveau/

Waar het mij nu om gaat is dat ik graag vraag naar reacties van mensen die dagelijks met deze groep van een zeer laag niveau te maken hebben en hun beste inzichten en tips te delen zodat ik en anderen hiervan weer kunnen leren.

Binnenkort ga ik weer een optreden verzorgen voor een groep met een zeer laag niveau. Ik ben nu op zoek naar tips voor nog andere “geluid”dingen behalve de liedjes die ik zing en speel op gitaar. Ik heb al diverse reacties gehad en al een koekoek fluit en nog een ander fluitje om extra te gebruiken bij de liedjes. Van mijn schoonzus hoorde ik dat klankschalen wel mooi zijn maar ook heel erg indringend en dus niet zomaar direct te gebruiken. Via een ander iemand kreeg ik de tip van de “Duimpiano” een zogenaamde “Sansula” en dat deze wellicht heel goed te gebruiken is. http://www.stiggelbout.nl/sansula-renaissance-met-kunststof-vel-extra-sterk

Dit apparaatje produceert prachtige zachte warme geluiden. Ik vind dit persoonlijk wel heel erg mooi klinken maar zou heel graag horen of mensen hiermee ervaring hebben hoe bewoners hierop reageren. Zo’n apparaatje kost al weer snel 100-150 euro en als de ervaringen hiermee goed zijn dan koop ik het wel direct.

Dus heeft iemand ervaring met de Sansula of Duimpiano, of nog andere tips voor een geluiden aanvulling in mijn voorstelling of liedjesprogramma dan hoor ik het heel graag!

Bij voorbaat dank! Wilhelmus Hoekstra

4 thoughts on “Wie heeft tips of ervaringen Duimpiano Sansula geluiden voor mensen met een beperking zeer laag niveau

 1. Ook heel fijn zijn koshi’s, of shanti’s. Oceandrum, maak ik zelf, zodat ie zacht klinkt. Van de koordjes met kleine belletjes. Een gongdrum, waar je samen in kunt “zingen”. Ik ben zelf ook klankwerker en werk met mensen met dementie en andere zorgvragen.

  Lenny

 2. Hallo Henk,

  Bedankt voor je bericht en wat leuk. Ik heb direct de site bekeken. Ik heb de duimpiano gekocht en al diverse keren gebruikt om gewoon even af te stemmen. Heel prettig warm en rustig geluid en ik experimenteer hier nog een tijdje mee door.
  Ben wel blij met dit soort reacties want zo kan iedereen zoeken en uitvinden wat het beste bij hem of haar past. Dankjewel!
  Wilhelmus Hoekstra

 3. Ben benieuwd of u over bent gegaan tot de aanschaf van een duimpiano/sansula. Ik heb zelf goede ervaringen met mondharpen. Mensen die van vrolijkheid houden maar die ook vlug ‘overprikkeld’ raken reageren vaak goed op dit muziekinstrument. Met name die met lage tonen. Mijn mondharpen koop ik bij http://www.mondharpshop.nl Zij hebbenhet ruimste aanbod mondharpen van Nederland. Ik weet niet of ze deze standaard in het assortiment hebben maar ik kan de ‘schijf dan moi’ aanraden uit Vietnam.
  Mvg, Henk.

 4. Bedankt voor diverse reacties die ik heb ontvangen! Ik heb na diverse enthousiaste verhalen besloten de Sansula te kopen en ben heel benieuwd wat ik hiermee tot stand kan brengen tijdens mijn voorstellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *