01 nov

Ontmoet Ondernemend Zuid – Hart van Hoograven Utrecht – MKB ZZP – Presentator De Oranje Man

Woensdag 14 mei al vroeg liep ik binnen in prachtig wijkcentrum “Hart van Hoograven” Utrecht waar ik het evenement Ontmoet Ondernemend Zuid ging presenteren. Waar zichtbaarheid van bedrijven in de wijk wordt vergoot, ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerking kunnen aangaan.
De Oranje Man - ontmoet ondernemend zuid

Een mooi initiatief opgezet door Audrey Breyman i.s.m. Anne Margriet Gort van HisaBv.
Ca. 100 ondernemers, ZZP-ers, MKB-ers en starters uit de wijk komen hier op af en ik was heel benieuwd. Ik vind het altijd fijn om al vroeg aanwezig te zijn om zo de sfeer te kunnen proeven en nog mee te helpen met de laatste activiteiten. Ik had mijn eigen geluidsinstallatie meegenomen en zag al dat de achterwand vanwaar ik zou gaan presenteren totaal doorzichtig was. Dat geeft een hele rommelige onrustige indruk dus snel mijn in 3 minuten klaar opzet achterwand neergezet. Een rustige achtergrond geeft rust en zorgt dat er veel meer aandacht is voor wat er gebeurt. Maakte kennis met de diverse deelnemers en sprekers en alles was klaar. Mijn spijkerbroek verwisselt voor mijn oranje pak en het evenement kon beginnen.

BnqUG7HIEAAJ1pmDe mensen stroomden binnen en om 13:30 de aftrap. Het klinkt altijd zo leuk “ontmoet elkaar” en “kennis maken” maar hoe doe je dat nou. Iedereen staat toch nog wat onwennig naar elkaar te kijken en ook al ben je sociaal vaardig, vaak blijkt er toch een drempel te bestaan om zomaar op een ander af te stappen. Zit die wel op jou te wachten? Daarvoor heb ik mijn lied/act “Kijk eens om je heen, ja kijk eens naar je buurman, schudt hem eens de hand en schenk je allermooiste lach” In het begin dacht iedereen wat gebeurt er nu, maar kwam nog niet direct in actie. Na enige aanmoediging “Luister eens goed en doe maar mee” was het ijs snel gebroken en stond plotseling iedereen om zich heen met elkaar handen te schudden en uitgebreid naar elkaar te glimlachen. De mensen ontdooiden en er ontstond meer ruimte om echt contact te maken. Na korte introductie van de organisatoren Audrey Breyman en Anne Margriet Gort en de workshopleiders Marion Beltman “Business Model Canvas” en Robert-Jan ten Hoorn “Acquisitie tot op het bot” vertrokken de ondernemers enthousiast naar de workshopruimtes.

Na een uur kwam iedereen weer terug en al snel stonden vele mensen met elkaar ervaringen uit te wisselen. Ik merkte dat dit zo prettig was dat ik mijn plan wijzigde. Ik zou nl. als presentator met microfoon door de groep gaan lopen en mensen om indrukken vragen die iedereen dan zou kunnen horen. Ik vond dat op dit moment totaal ongepast en eerder storend dus besloot zonder microfoon de mensen te vragen naar hun ervaringen en daar later centraal op terug te komen. Het was mooi om te zien hoe nieuwe ontmoetingen plaats vonden en iedereen echt met elkaar in gesprek was. De ruimte was ook zeer prettig met overal plekjes en hoekjes om rustig met elkaar te praten.

ontmoet ondernemend zuid presentatie de oranje man utrecht zzp mkb

De tweede workshopronde kwam eraan en ik riep iedereen weer bij elkaar naar de centrale ruimte. Ondertussen had ik mijn gitaar gepakt en speelde “Wie is Loesje” maar dan steeds met de naam van de ondernemer en gaf zo de kans om zich centraal voor te stellen” Wie is Judith Pieters? Judith is sociaal advocaat. Dus ben je op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in bijv. verblijfsvergunningen dan is dit Judith. Wie is de dame achter “Onverwacht Opgewekt” etc. Zo passeerden diverse ondernemers op een ongedwongen manier de revue en stonden in het voetlicht.
Ervaringen van de workshops die ik had gehoord werden nu centraal gedeeld met de groep en na al dat praten was het tijd voor een Energizer om de boel weer even goed los te schudden. Hiervoor had ik “the Hooligan” ooit eens gedaan voor groep van 80 mensen van Justitie en dat leek me voor de ondernemers hier ook uitermate geschikt want ondernemen is absoluut een uitdaging. Vraag maar eens aan de mensen wat ze moesten doen het resultaat was in ieder geval dat ze weer helemaal los vertrokken naar de workshops

Om alles geregeld te krijgen moesten bepaalde groepen van het wijkcentrum verhuizen naar andere plek. Ik ging even kijken bij de bridgeclub en bedankte hen voor de fijne medewerking. Toen ik in mijn oranje pak binnenkwam was het ijs direct gebroken en ik heb een speciaal senioren programma dus speelde met oranje gitaar speciaal voor hen “breng eens een zonnetje” “zoek de zon op” “Daar bij de waterkant” en “Sophietje”. Het was erg gezellig en de mensen van de bridgeclub gingen opgetogen aan het bridgen en waren aangenaam verrast door deze muzikale verrassing.

Na afloop van de workshops nog een korte centrale terugblik op de dag en er was nog een borrel en maaltijd terwijl DJ Popta voor lekkere muziek zorgde.
Het was een hele mooie dag! Vele nieuwe contacten, inspiratie en inzichten waren het resultaat. Ben altijd blij als het weer gelukt is om de stemming aan te voelen. Niet zomaar je ding doen maar proberen te kijken wat nodig is en op welke manier en altijd positieve wijze het contact te maken. Nog even nagepraat, mijn oranje pak weer verwisseld en na een lange dag tevreden naar huis.

Hoor graag jullie inzichten/ervaringen over “contact maken” tijdens een evenement. Zaken die nou wel/juist niet werken.

Graag tot ziens bij een volgend evenement!

Wilhelmus Hoekstra – De Oranje Man

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *