13 nov

Liedjes spelen en samen zingen in Corona-tijd: juist nu zo belangrijk om contact te maken!

Ik speel in een grand café van een verzorgingstehuis, breng bij het vallen van de avond een serenade buiten op straat voor een ernstig zieke vrouw en speel kleinschalig apart in de huiskamers op de woningen. Liedjes en samen zingen brengt waar het mag juist in deze Corona-tijd zoveel mooie momenten, contact, saamhorigheid, plezier en blijdschap bij de mensen.

Zomaar een paar voorbeelden waar ik de afgelopen tijd speel en waar het mag en kan. Wat een mooie momenten.
• De 1 is net jarig, de ander viert een jubileum en iedereen geniet van de aandacht. Ik speel korte optredens voor verschillende huiskamers van 11 mensen i.p.v. voor de hele instelling.
• Bij de groep beschermd wonen is de afdeling druk in de weer met wat er gaat gebeuren met de liedjesbingo. Mensen versieren de ruimte, zijn opgewonden, blij en stralen.

Mooie momenten.• Met een groep vrienden organiseren we een serenade voor een zieke vriendin die 50 wordt. De straat loopt uit om mee te zingen, de zieke pept zich op en voelt zich gezien.
• We vieren eindelijk (na 2 x uitstellen) toch in afgeslankte vorm en beperkte kring het 10 jaar jubileum van een Thomashuis.

Ik bedenk alles wat ik kan doen om een zo veilig mogelijk optreden te verzorgen. Kom omgekleed in mijn oranje kostuum aan, blijf op afstand, draag mijn transparant gezichtsmasker zodat mensen mijn gezicht duidelijk kunnen zien en contact ook op afstand mogelijk is. Ook heb ik een compacte mobiele geluidset op accu die ik overal kan plaatsen zowel binnen als buiten. Ik speel gewoon meerdere korte sets bij de huiskamers/woongroepen en deel grotere optredens op. De mensen mogen de gebruikte pennen bij de liedjesbingo houden. Na afloop blijf ik niet onnodig napraten en alles wat ik kan verzinnen om het optreden zo veilig mogelijk te maken doe ik.

Mensen stralen en zijn enthousiast
Bij elke instelling begin ik met een namenlied. Ik heb een liedje waarbij ik iedereen voorstel met hun eigen naam. Na afloop van een optreden stellen de mensen met een beperking voor om mij op te geven voor een televisieprogramma. Bijv. bij Paul de Leeuw en daar dan met elkaar heen gaan en samen het namenlied te doen. Wat een leuk idee en wat energie krijg ik daarvan.
Ik geniet zo als na afloop de mensen stralen en weer enthousiast met hun rollators op pad gaan, alles even vergeten en me toch een hand willen geven (wat ik handig probeer op te lossen en af te houden). Wat heb ik toch een mooi beroep.

Ik vind het naar als mensen verdrietig zijn als optredens ineens toch niet door kunnen gaan.
Ondanks dat het een absurde tijd is waar ineens van alles wel of niet mag en iedereen voortdurend moet schakelen en inventief moet zijn geven de reacties van de mensen mij hoop en blijf ik geloof houden dat op een dag we gewoon weer hand in hand samen voluit mogen zingen. Het is zo belangrijk met elkaar in contact te blijven. Tegelijkertijd heb ik begrip voor de enorme dilemma’s waarvoor bestuurders staan.

Zie ginds komt de Stoomboot & Jingle Bells – Ondanks alles vol goede moed doorgaan

Ik keek in maart/april naar mijn best gevulde agenda ooit en zag ineens veel optredens in rook opgaan.
Ik had net duizenden pennen laten drukken voor de liedjesbingo’s en memoblokjes voor verzoeknummers die ineens ongebruikt in de kast liggen.
Wat er ook gebeurt, ik pas me aan en zoek mogelijkheden wat wel kan. Ik heb vele optredens buiten verzorgd en ook nu ben ik weer vol goede moed bezig met de Sinterklaas en nieuwe KerstLiedjesbingo. Ik ben Kerstliedjes aan het oefenen en kerstquizvragen te verzinnen (heb je nog een goede quizvraag laat het me weten)
Ik kijk er naar uit om nog vele optredens te verzorgen want als ik na afloop zie wat het de mensen doet en brengt zie ik hoe belangrijk dit is en voel ik mij een heel gelukkig mens dat ik dit mag doen.

Wat de toekomst brengen moge ….
Waar dit heen gaat, geen idee. Ik neem mijn petje af voor alle mensen in de zorg die inventief en vol goede moed oplossingen blijven verzinnen. Aandacht en zorg geven aan kwetsbare mensen en het belangrijkste zorgen voor contact. Ik hoop mijn steentje bij te dragen door met muziek, samenzijn, ontspanning, te zorgen voor afleiding en contact.

Als jij nog goede ideeën hebt om manieren te verzinnen om de komende tijd optredens zoals de Sinterklaasliedjesbingo en Kerstliedjesbingo toch verantwoord door te kunnen laten gaan waarbij ik nog niet heb stil gestaan, laat het me weten.

Heel veel sterkte en succes in deze surrealistische tijd, pas goed op jezelf en de mensen om je heen en heel graag tot ziens!
Ben benieuwd naar jouw verhaal, tips en ervaringen!

Wilhelmus de Oranje Man

2 thoughts on “Liedjes spelen en samen zingen in Corona-tijd: juist nu zo belangrijk om contact te maken!

  1. Dankjewel Marianne, die steek ik in mijn zak! Gelukkig ben ik geboren met een optimistische blik en kan ik mij ondanks dat ik ook af en toe mijn dips heb, me er toch steeds weer toe zetten om nieuwe dingen te verzinnen binnen de mogelijkheden. Hoop jullie ook graag weer tegen te komen! Wilhelmus

  2. Zomaar even een compliment Wilhelmus.
    Creatief zoeken naar wat wel kan en hoe je ondanks alles de ander blij kan maken.
    Hoop je zeker weer eens te kunnen boeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *