01 nov

Eenzaamheid en contact – Resto van Harte 10 jaar

restovanharte
Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en biedt een plek in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is hard nodig, want 1 op de 3 Nederlanders voelt zich eenzaam. Onlangs vierde Resto VanHarte Utrecht haar 10 jarig jubileum dat ik als De Oranje Man op kleurrijke en muzikale wijze mocht presenteren.

Ik geloof in een wereld die mooier is als je als mens wordt uitgedaagd en in contact staat met elkaar. Mijn motto is “Breng eens ‘n zonnetje!” waarbij ik gebruik maak van liedjes om mensen er bewust bij te betrekken, uit te dagen en persoonlijk contact te maken. Resto VanHarte doet dit door samen te koken en samen te eten.

Resto van Harte De Oranje Man jubileumavondResto VanHarte
Brengt buurtbewoners samen rond de eettafel. Mensen komen weer in contact met elkaar, met hun buurt en met hun mogelijkheden. Dankzij unieke partnerships weten zij jaarlijks meer dan 120.000 maaltijden op tafel te zetten. Maar meer nog is Resto VanHarte een beweging, een beweging vanuit het hart. Een beweging voor en door mensen die met aandacht en kracht iets willen toevoegen aan hun eigen leven en dat van anderen.

Persoonlijk vind ik Resto VanHarte een geweldig initiatief en hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik werd gevraagd om deze jubileumviering op een muzikale wijze te presenteren hier in Utrecht.

Resto van Harte De Oranje Man detegenwindEen prachtige avond op de nieuwe locatie ZIMIHC Theater Stefanus
Zoals te verwachten met een zeer gevarieerd publiek aan bezoekers, vrijwilligers, medewerkers, bestuurders en artiesten. Sprekers als oud wethouder Hans Spigt en natuurlijk Ella Vogelaar. Voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie bekend om de aanpak van de zogenaamde Vogelaarwijken. Ik noemde dat de “probleemwijken” maar werd direct door haar gecorrigeerd “Prachtwijken”. Het gaf mij een goed gevoel toen ik hoorde dat zij ook de voorzitter is van de raad van bestuur. Zij sprak met zoveel vuur en enthousiasme dat Resto VanHarte bij haar wel in goede handen moet zijn.

De sprekers werden afgewisseld door de meest kleurrijke en bijzondere acts/artiesten zoals o.a.: HEUG, Danibal, Annette de haas, DJ Harry Smittenberg, Straatorkest De Tegenwind en Fanfare van het Vuur.

Resto van Harte De Oranje Man Jolanda PanisDress for Succes heeft het team stijlvol aangekleed als verjaardagscadeau en Radboud Wanders maakte ter plekke een portret voor de winnares van de loterij.

 

Als elke vrijwilliger een ster kreeg werd het nooit meer donker
Resto VanHarte kan niet bestaan zonder de enthousiaste inzet van de vele vrijwilligers. Zij werden dan ook deze avond in het zonnetje gezet. Voor diversen had ik ook een persoonlijk lied en in het bijzonder voor Jolanda Panis de drijvende kracht van Resto VanHarte Utrecht.

Samen met elkaar zingen vind ik altijd de uitdaging om te regelen omdat dat voor verbinding zorgt. Voor deze avond had ik de tekst bewerkt van “Allways look at the bright side of life” naar “Bekijk het leven van de zonnige kant!” Resto van Harte De Oranje Man VrijwilligersAlle aanwezigen kregen de tekst uitgereikt en zo zongen we samen voor en ook met alle vrijwilligers dit lied. Ik vond het een feest om deze zeer afwisselende avond te presenteren met zoveel ruimte voor persoonlijke aandacht om mensen in het zonnetje te zetten. Ik wordt daar dan zelf ook een heel blij mens van.

Vind je dit ook interessant en ben je benieuwd?
Ga dan eens kijken bij een Resto VanHarte in jou omgeving. Naast RestoVanHarte zijn er vele initiatieven die er voor staan om contact te maken en eenzaamheid tegen te gaan? Zo speelde ik laatst op de Nationale Ouderendag in Zeist en wordt in het weekend van 7 en 8 november het “Feest van het delen” gevierd door Stichting Eet Mee! en staat in het teken van ouderen.

Ken je meer mooie initiatieven waar jij blij van wordt? Laat ze hieronder weten zodat anderen hier ook kennis mee kunnen maken.

Graag tot ziens!
Wilhelmus Hoekstra De Oranje Man

3 thoughts on “Eenzaamheid en contact – Resto van Harte 10 jaar

 1. Hallo Wim,
  Je hebt zo’n positieve uitstraling, daar moeten mensen vanzelf al blij van worden en wat zing je toch warm, mooi en gevoelig.
  Ik heb ook een lied wat misschien iets voor jou is Ramses Shaffy : Zing, Vecht , Huil ,Bid ,Werk en Bewonder
  Jaren geleden kreeg ik dit via een kaart toegestuurd en als ik dan eens een minder goeie dag heb moet ik hier aan denken en gaat alles me beter af
  of zing je dit lied al? Er zijn nog een paar liedjes van Ramses, laat me mijn eigen gang maar gaan & we zullen doorgaan.

  Doorgaan Wim, er zouden meer mensen zoals jij moeten rondlopen hier dan zou er minder ellende zijn.
  liefs, Els

  • Els dankjewel voor al dit moois! Erg blij mee om te horen! Het nummer voor komende maand staat al vast wat ik ga spelen maar zal daarna zeker 1 van Ramses Shaffy spelen!
   Wat fijn ook dat jij je prachtige stem steeds meer laat horen. Ik geloof zo in contact maken op een positieve manier en dat maakt de wereld gewoon fijner & mooier! En dat kunnen we zeker gebruiken doet me denken aan de uitspraak van Martin Luther King die werd geciteerd nav de aanslag in Parijs en daar sluit ik mij graag bij aan:
   “Duister kan het duister niet verdrijven. Alleen licht kan dat doen. Haat kan de haat niet verdrijven. Alleen liefde kan dat doen.”

 2. Hallo Wim,

  Wat leuk om te lezen. Jij bent zelf toch ook een grote stralende ster zoals je bezig bent mensen te verbinden en het zonnetje in huis te zijn. Goed bezig!

  groet, Wouter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *