01 sep

De Prokkel Sterrenslag met en zonder beperking – samen met Dennie & De Oranje Man

De Oranje Man & Dennie - Prokkelweek SterrenslagEen Prokkel, een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking. www.prokkel.nl
In juni is er de Prokkelweek waarin heel veel activiteiten plaats vinden. Optreden voor en met mensen met een beperking vind ik het mooiste wat er is. Ik vind het Prokkelen een fantastisch gebeuren en heb dan ook belangeloos verschillende optredens verzorgd tijdens deze Prokkelweek en ik heb er enorm van genoten!

De start deed ik samen met Dennie die ik kende van een eerder optreden tijdens Carnaval voor mensen met een beperking. Hier had hij al samen met mij liedjes gezongen en dat klikte zo goed dat ik vroeg of het hem leuk leek een keer iets samen te doen tijdens de Prokkelweek. Dennie speelt ook bij Theater Totaal voor mensen met een beperking in Nieuwegein. Tijdens de voorstelling die ik daar bezocht “Klabam” sprak ik hem weer. Hij wilde nog steeds heel graag mee als het mocht en kon. Er volgden diverse telefoontjes, afspraken met de leiding en kennismaking op de woongroep De Akker van Reinaerde in Nieuwegein en uiteindelijk was alles in orde.

Dennie stond al een tijdje buiten klaar mij op te wachten toen ik hem kwam ophalen. Voor hem had ik ook een Oranje Pak meegenomen en speciaal een blauw Prokkel t-shirt. Snel kleedde hij zich om en namen we nog even het Prokkel Lied door dat ik voor deze week had gemaakt.

Een Prokkel, Prokkel, Prokkel hier
en een Prokkel Prokkel, Prokkel daar
een Prokkel doe je samen
ja een Prokkel doe je met elkaar!

en van je hela hela hela ho la la hoi etc.

Prokkelweek Sterrenslag De Oranje ManDennie vond het eerst even spannend maar zong al snel enthousiast mee en begon er zelfs bij te swingen. Ook nog even de Top10 meezingliedjes doorgenomen en we gingen op pad.
Ik wist dat Dennie zijn spanningsboog niet zo groot was en vroeg hem hoe ik hem kon helpen. Moest ik vragen of hij moe was of gaf hij dat zelf aan? Dat kon hij zelf wel aangeven en ik zou het ook in de gaten houden. We kletsten wat over zijn dagelijks leven, het theater, de dagbesteding met hout. Het vrijwel zelfstandig wonen in de woningen met een mentor en hulp bij wassen en eten. Wij hadden er veel zin in en vonden het ook een beetje spannend want wat zouden wij precies aantreffen?

Sportpark Olympus op een prachtig zonnige dag en al een grote groep op het terras. Al snel stonden we voor de eertse mensen liedjes te spelen. Als je namelijk allebei in Oranje pak loopt kun je niet echt anoniem meer rondlopen dus wij kwamen direct in actie. We leerden de diverse groepen het Prokkellied en dat werd al snel enthousiast meegezongen.

Na de officiële opening door Marian Geling van prokkel en o.a. Lenny van The Voice begon de sterrenslag.

Het was een prachtige middag met vele teams uit het hele land. (ca 350 mensen) Wij liepen steeds tussendoor, interviewden de mensen en vroegen hen naar hun favoriete liedjes. Tussendoor grepen mensen de microfoon, deden dansjes of zongen mee met de muziek op het centrale podium. Af en toe was het Dennie duidelijk te veel en zochten we een rustig plekje op.

Wat een positieve sfeer mensen sporten samen, zingen, dansen, doen kunstjes en breakdancen. Je ziet vooral de lol en niet of het nou helemaal perfect is. Ik heb het vaker gehoord en zeg het nu ook weer: “Omgaan met mensen met een beperking maakt mensen zachter”.

Prokkelweek De Oranje Man, Lenny The Voice & DennieZo leuk ook de vele mensen in de rij en trots met een handtekening van Lenny van the Voice op hun arm of zelfs t-shirt

Als het Dennie weer te veel was geworden liepen we soms hand in hand samen het veld af naar het plein om even rustig bij te komen. Of we nou zongen of interviewden of niet het maakte de mensen niets uit we kregen als reactie vaak “wat een genot zo naar jullie 2-en samen te kijken al rondlopend in die oranje pakken”.

IMG_8792Aan het einde van de dag wilde ik graag na afloop tijdens de borrel nog even kennis maken en kletsen met diverse mensen maar Dennie was duidelijk helemaal op. Ik bracht hem snel weer naar huis waar hij uitgeput net op tijd voor het eten aan tafel kon schuiven.

Het was een prachtige dag om zo samen mee te maken en ook een duidelijke spiegel voor mijzelf. Ik wil namelijk altijd maar doorgaan, neem nooit echt rust tussendoor en ga door tot het einde. Door Dennie werd ik wel gedwongen en moest ik wel. Erg vreemde gewaarwording en ongemakkelijk voelde ik mij om zo maar even rustig op een plein te zitten terwijl het feestgedruis in volle gang is maar eigenlijk zo gek nog niet.

Prokkelweek Sterrenslag De Oranje Man
Mijn motto is “Samen stralen”
De foto’s zeggen voor mij alles en daar laat ik nu een kaart van maken en stuur die naar Dennie op als herinnering aan deze prachtige Prokkel dag samen!

Wat zijn jullie ervaringen samen met mensen met een beperking?

Ik vind het mooi om ze te lezen en te horen en graag tot ziens!

Wilhelmus Hoekstra – de Oranje Man – Liedjes van Toen … en NU!

Stel je voor er is een wereld met ruimte voor elkaar
en ook al ben je anders dat is daar niet echt raar …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *