13 mrt

Wat is nou bepalend voor mooiste optreden of juist niet!?


De juiste jurk?
Het was een absoluut gekkenhuis het afgelopen jaar. (vandaar nu eindelijk weer eens na 9 maanden een blog) 136 optredens variërend van kleine intieme huiskameroptredens bij mensen met ernstige meervoudige beperking en mensen met dementie. Tot in grote zalen voor verwendagen ouderen en optreden muziekfeesten voor 250 mensen met een beperking.

In januari/februari kijk ik altijd samen met mijn vrouw terug op het afgelopen jaar. Wij trekken ons dan paar dagen terug. Liefst in alle rust op een zo afgelegen mogelijke plek en kijken dan wat er goed gaat (en waarom) en wat er nou beter/anders kan. Hiermee bepalen we onze visie voor het komende jaar.

Ik hou van grootse festiviteiten en een hele zaal in beweging krijgen. Tegelijkertijd geniet ik enorm van het intieme contact tijdens een huiskameroptreden. Ik heb een voorliefde voor optredens voor en met mensen met een beperking en tegelijkertijd ben ik ontroerd als ik zie hoe mensen met dementie door herkenbare liedjes ineens weer meezingen, met verhalen komen en gaan stralen en zelfs voorzichtig een dansje wagen.

Dus groot of klein, of mensen met een beperking of dementie is niet de voorwaarde voor een geslaagd optreden. Maar wat dan wel? Als ik alle optredens de revue laat passeren zie ik langzamerhand de Oranje draad die daar doorheen loopt.

Aandacht en contact.
Met elkaar er het mooist mogelijk van maken. Niet anoniem er komt een zanger wat liedjes spelen. Maar aandacht voor de mensen en voor de vrijwilligers. Aandacht voor de aankleding van de ruimte, aandacht om het persoonlijk te maken met bijv. een thema, een toespraak of een lied. Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt en gezien. Speciale versieringen, outfits, posters & placemats. Een speciale fotohoek, mooie gesponsorde prijzen voor LiedjesBINGO en MuziekQuiz, flyers, bedankjes voor de vrijwilligers tot aan het direct kunnen meenemen van een foto na afloop.

Ik vind het altijd mooi om van een optreden een bijzonders iets te maken. Daarom besteed ik veel aandacht aan mijn outfit, presentatie en verzin graag aanleidingen om mensen uit te dagen om in contact te komen met elkaar. Natuurlijk kan ik dat niet alleen. De mooiste optredens waren die waar ik het gevoel had dat iedereen meedeed (betaald en onbetaald) om er met elkaar het mooist mogelijk van te maken. En dat zit dus niet in luxe zalen of dure prijzen maar in aandacht, contact en dat mensen zich gezien voelen. De vrijwilliger die open staat voor een dansje en helpt met invullen liedjesBINGO kaart. Vaak is er maar een heel klein zetje nodig om mensen in beweging te krijgen.

Er zit een grens aan het aantal optredens dat ik per jaar kan doen. Ik vind het te gek dat na jaren keihard werken en ook financiële onzekerheid ik nu zoveel aanvragen krijg dat ik de luxe kan permitteren om af en toe ook heel bewust “Nee” te kunnen zeggen en steeds vaker voor de juiste optredens te kiezen. Daar waar ik het meest op mijn plek ben en daar met alle aandacht en energie het mooist mogelijke van te maken.

De toon maakt de muziek!
Ik begeleid/zing samen met iemand met een beperking een lied. Absoluut niet de perfecte uitvoering. Als ik daar aan terug denk en hoe dat dan door de zaal wordt ontvangen en hoe “groots” dat is. Of de dame met dementie die krakerig met zware stem “Sophietje” zingt of heel broos een dansje waagt. Het is de toon die de muziek maakt! Prachtig en ontroerend mooi! Natuurlijk ben ik moe na afloop maar enthousiast kom ik thuis en vertel wat voor moois ik allemaal weer heb meegemaakt.

Op dit moment werk ik aan een liedje op maat ivm jubileumfeest voor een instelling Begeleid wonen. Zij willen dit graag op de melodie van “Oh Waterlooplein” Dus n.a.v. de input die ik heb gekregen hier een tekst op gemaakt. Deze ben ik nu aan instuderen en ik wacht nog op paar aanpassingen voor de uiteindelijke tekstversie. Dit is zo leuk om te doen en volgende week dit met elkaar zingen zorgt hoe dan ook voor een bijzonder moment samen en een markering van de gebeurtenis.

Wat is voor jou bepalend dat je heel positief ergens op terug kijkt?
Of heb je nog een TIP wat ik kan doen om een optreden nog meer bijzonder te maken?
Ik hoor het graag dus laat hieronder je bericht achter.

Heel graag tot ziens!
Wilhelmus De Oranje Man

4 thoughts on “Wat is nou bepalend voor mooiste optreden of juist niet!?

 1. Wat een mooi blogverhaal.
  Ik merk zelf dat persoonlijke aandacht zo belangrijk is en dat manifesteert zich ook in entourage, zien dat er met zorg en liefde aan een optreden wordt gewerkt.
  Begrijp dat deze totale inzet ook veel vergt en dan is het fijn een luisterend oor thuis te vinden!

 2. Dag Wilhelmus,
  wat geniet iedereen . . en wat geniet jezelf . .en nu laat je ons ook daarvan meegenieten op de site . .
  dank je! En wat de tip betreft: je bent zo heerlijk jezelf en wie kan dat beter bepalen dan jijzelf . .dus . .op dezelfde manier doorgaan met genieten en weggeven . . .
  groetjes
  Hans

 3. Wat een mooie blog! Mooi om t lezen dat aandacht, contact en je gezien en gehoord weten, voor jou de ingrediënten zijn voor een mooi optreden. In mijn werk zijn dat ook de ingrediënten die het verschil maken tussen een prima training en een toptraining. Daardoor geraakt worden geeft de grootste voldoening. Dank je voor het delen. Groet, Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *